Business Internaţional

Seful OMV, in vizorul autoritatii de supraveghere financiara, dupa o tranzactie cu actiunile companiei

Seful OMV, in vizorul autoritatii de supraveghere financiara, dupa o tranzactie cu actiunile companiei

FOTO: Reuters

23.04.2009, 00:00 28

Autoritatea de supraveghere financiara din Austria a demarat o investigatie privind o achizitie de actiuni efectuata de directorul executiv al grupului petrolier OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, cu putin timp inainte de anuntarea vanzarii unei participatii detinute de catre companie in cadrul rivalului maghiar MOL, scrie agentia de presa Thomson Reuters.
Ruttenstorfer a cumparat actiuni OMV in valoare de 620.000 de euro pe 23 martie, cu o saptamana inainte de anuntul surpriza privind vanzarea de catre compania austriaca a participatiei de 21% detinuta in cadrul MOL.
Purtatorul de cuvant al FMA - autoritatea austriaca de supraveghere financiara - Klaus Grubelnik spune ca investigatia in cazul tranzactiei incheiate de seful OMV este o operatiune de rutina.
„Am demarat o investigatie preliminara impotriva lui Wolfgang Ruttenstorfer", a declarat Grubelnik, adaugand ca „investigam de obicei tranzactiile efectuate de executivii companiilor mari in jurul anunturilor importante ale acestor companii". El a precizat nu poate comenta pe marginea investigatiilor individuale.

Acuzat de manipularea pretului
Totusi, cotidianul austriac de afaceri Wirtschaftsblatt a confirmat ca investigatia a fost demarata pe fondul suspiciunilor potrivit carora Ruttenstorfer ar fi manipulat pretul actiunilor OMV, in conditiile in care aceasta incerca sa vanda participatia detinuta la MOL. Reprezentantii OMV au confirmat ca au primit o solicitare din partea FMA pentru a furniza informatii legate de tranzactia prin care compania si-a vandut participatia in cadrul MOL, iar aceste informatii au fost deja livrate.
Comunicatul reprezentantilor OMV precizeaza, de asemenea, ca grupul petrolier a respectat toate regulile referitoare la tranzactii impuse de statul austriac si ca Ruttenstorfer a respectat de asemenea principiile impuse directorilor executivi in momentul in care a cumparat actiuni, pe 23 martie.
„In calitate de companie listata ne supunem tuturor legilor, regulilor si standardelor internationale privind buna guvernare", se arata intr-un comunicat al companiei.
Vanzarea actiunilor detinute in cadrul MOL catre compania rusa Surgutneftegaz pentru 1,4 mld. euro - aproape dublu fata de valoarea titlurilor companiei maghiare - a permis OMV sa iasa din aceasta afacere fara a inregistra nicio pierdere.
Actiunile OMV s-au apreciat cu 3,3% pe Bursa din Viena in ziua anuntarii tranzactiei, in conditiile in care principalul indice austriac a pierdut 4,2% din valoare in aceeasi sedinta de tranzactionare.
Miscarea lui Ruttenstorfer - prin intermediul careia aproape si-a dublat participatia detinuta in cadrul OMV pana la 40.030 de actiuni - a fost anuntata pe site-ul companiei de-abia pe 25 martie, cu cinci zile inainte de tranzactia cu Surgutneftegaz.
Ieri, actiunile OMV se tranzactionau la 24,05 euro, cu 0,1% sub nivelul din ziua precedenta, dar cu 2,7% peste pretul platit de Wolf­gang Ruttenstorfer in cadrul tranzactiei din 23 martie.

Au renuntat la expansiune
Dupa ce a finalizat tranzactia cu Surgutneftegaz - cea de-a patra mare companie petroliera din Rusia - OMV nu mai detine nicio participatie in capitalul MOL. Decizia companiei vine dupa ce reprezentantii OMV au anuntat in vara anului trecut ca renunta la planurile de fuziune cu MOL, dupa mai multe tentative esuate.
Fuziunea OMV-MOL, care ar fi creat cel mai mare grup petrolier din Europa, a fost blocata in urma restrictiilor legate de competitie impuse de Uniunea Europeana si a opozitiei conducerii companiei ungare. Ruttenstorfer a insistat totusi - in ziua incheierii tranzactiei - ca OMV a intentionat pana in ultimul moment sa-si pastreze participatia detinuta in cadrul grupului maghiar rival pana la sfarsitul acestui an, chiar daca incercarea de fuziune a esuat.
 

De ce a vandut OMV participatia la MOL
OMV si-a vandut participatia de 21% detinuta in cadrul rivalei MOL catre compania rusa Surgutneftegaz dupa ce toate incercarile de preluare a grupului maghiar au esuat. OMV a incasat 1,4 mld. euro pentru actiunile detinute in cadrul MOL, aproape dublu fata de valoarea la care acestea erau tranzactionate pe bursa, dar aceeasi suma pe care a platit-o pentru actiunile companiei ungare. Fuziunea OMV-MOL, care ar fi condus la crearea celui mai mare grup petrolier est-european, a fost blocata in urma restrictiilor de ordin competitional impuse de Uniunea Europeana, dar si a opozitiei reprezentantilor companiei maghiare.

Cine este Wolfgang Ruttenstorfer:

Este absolvent al Universitatii de Stat din Viena, avand un doctorat in economie si administrarea afacerilor.
Lucreaza la OMV din 1976 si a detinut functii precum cea de director de dezvoltare strategica si director al diviziei de produse petroliere.
In 1992 a preluat functia de director general adjunct al OMV, iar intre 1997 si 1999 a fost subsecretar de stat in Ministerul Federal al Finantelor.
In 2000 se intoarce la OMV ca director al diviziei de gaze, iar din 2002 preia functia de director executiv.
A castigat in 2007 2,19 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO