Business Internaţional

Semne de întrebare legate de eficacitatea dobânzilor negative pentru economie

Semne de întrebare legate de eficacitatea dobânzilor...

Autor: CătăIina Apostoiu

18.04.2016, 00:03 552
Liderii financiari ai lumii avertizează că ratele scăzute ale dobânzii nu pot readuce în mod exclusiv economia mondială fragilă la o creştere stabilă, potrivit Financial Times.

Într-o serie de potenţiale riscuri la adresa economiei mondiale, liderii G-20 au enumerat productivitatea scăzută, lipsa unor noi instrumente de politică monetară, dificultăţile Chinei în a-şi reechilibra economia, presiunile resimţite de exportatorii petrolieri, fluxurile dezordonate de capital, blocajul negocierilor dintre Grecia şi creditori şi Brexitul.

„Creşterea rămâne modestă şi inegală, iar riscurile şi nesiguranţa legate de perspectivele globale persistă pe fondul menţinerii volatilităţii financiare, dificultăţilor întâmpinate de exportatorii de materii prime şi inflaţiei scăzute“, se arată în comunicatul G-20.

Secretarul Trezoreriei americane Jack Lew a declarat că nicio ţară nu ar trebui să se bazeze prea mult pe un singur instrument de politică pentru a impulsiona creşterea economică, adăugând că politica monetară singură nu poate genera creşterea echilibrată de care are nevoie Europa.

„Toate marile economii trebuie să recurgă la o gamă întreagă de măsuri de politică economică, incluzând politici monetare şi fiscale şi reforme structurale, pentru a soluţiona problema cererii modeste, a creşte rata ocupării forţei de muncă şi a îmbunătăţi nivelul de trai“, a declarat Lew.

În condiţiile în care un număr în creştere de ţări recurg la rate negative ale dobânzii pentru a revigora cererea, oficialii G-20 au arătat că politica monetară în sine nu poate asigura o revenire la o creştere echilibrată.

Soluţia preferată a Fondului Monetar Internaţional reprezintă o combinaţie între reforme care cresc rata ocupării forţei de muncă şi productivitatea, rate scăzute ale dobânzii şi o austeritate mai redusă în ţări care-şi pot permite acest lucru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO