Business Internaţional

Sfârşitul globalizării în Ungaria: Gigantul american General Electric se retrage după 27 de ani de pe piaţa ungară, o investiţie care la începutul anilor ’90 reprezenta un exemplu

Sfârşitul globalizării în Ungaria: Gigantul american...

Autor: Bogdan Cojocaru

13.06.2017, 14:16 41203

​GE a demerat discuţii pentru vânzarea în totalitate a operaţiunilor de iluminat, mutare care ar afecta o mare parte din fabricile grupului din Ungaria şi jumătate din personalul de acolo, scrie agenţia maghiară de presă MTI, care citează o informare făcută lor de GE.

Sub conducerea de două decenii a legendarului CEO Jack Welch, General Electric a crescut dintr-un producător de 13 miliarde de dolari de becuri şi electrocasnice în 1981 într-un conglomerat industrial de 480 de miliarde de dolari în 2000.

Cu producţia de becuri GE a intrat în Ungaria la sfârşitul anului 1989, anul căderii regimului comunist, cumpărând o participaţie la producătorul local de becuri Tungsram şi deschizând astfel porţile globalizării pentru noua economie de piaţă. Cea mai mare parte a producţiei era destinată exportului.

MTI scrie că preşedintele-CEO al GE Lighting  Bill Lacey şi-a informat recent printr-o scrisoare personalul din Ungaria că au început discuţiile oficiale pentru vânzarea afacerii, care ar putea fi dezmembrată pentru a fi mai uşor de vândut.

Kinga Kalocsai, directorul de comunicaţii al GE Lighting pentru regiune, a explicat că planurile de vânzare au ca scop „optimizarea portofoliului şi concentrarea pe principalele activităţi industriale digitale”.

Prin vânzarea operaţiunilor de iluminare, GE renunţă la platforma pe care şi-a construit business-ul în Ungaria. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO