Business Internaţional

Sfârşitul poveştii pentru BlackBerry. Un grup de investitori va cumpăra compania cu 5 miliarde de dolari şi o va scoate de la bursă

Sfârşitul poveştii pentru BlackBerry. Un grup de...

Autor: Vlad Popescu

24.09.2013, 10:05 2390

Consorţiul a oferit un preţ de 9 dolari pe acţiune, cu 3,1% peste cotaţia bursieră a BlackBerry de la finalul şedinţei de vineri, potrivit Bloomberg.

Compania canadiană a anunţat vineri că a acumulat un stoc de smartphone-uri nevândute în valoare de aproape 1 miliard de dolari şi că va concedia 4.500 de angajaţi, reprezentând 40% din personal. BlackBerry a precizat că anticipează cele mai slabe rezultate finaniare din ultimii 6 ani.

Investitorii caută finanţare pentru preluarea producătorului de telefoane şi negocierile continuă, iar tranzacţia depinde încă de procesul de due diligence.

Acordul preliminar, anunţat luni seară, vine după mai mulţi ani de declin pentru BlackBerry. Fostul lider al pieţei smartphone-urilor, a cărui valoare de piaţă depăşea 80 miliarde de dolari în 2008, nu a reuşit să ţină pasul cu ascensiunea rapidă a Apple, Google şi Samsung, iar ultima încercare a companiei de a reveni în competiţie, cu un nou sistem de operare şi smartphone-uri adaptate cerinţelor consumatorilor, a eşuat.

Consorţiul condus de Fairfax va evalua în următoarele şase săptămâni situaţia financiară şi operaţională a companiei. Între timp, directorul general al BlackBerry, Thorsten Heins, va analiza împreună cu o comisie internă dacă mai există alte opţiuni pentru supravieţuirea companiei.

Componenţa consorţiului nu este cunoscută în prezent, în principal deoarece s-ar putea modifica semnificativ odată cu atragerea de finanţare pentru tranzacţie.

Fairfax are o participaţie de 9,9% la BlackBerry, în valoare de 457 milioane de dolari la cotaţiile bursiere actuale.

BlackBerry este creditată cu inventarea primelor smartphone-uri de succes, în urmă cu mai bine de 10 ani, şi a avut pentru o perioadă îndelungată monopol pe piaţa business şi în zona agenţiilor guvernamentale, datorită funcţiilor avansate de securitate. Compania nu a ţinut pasul cu evoluţia pieţei după apariţia iPhone şi a smartphone-urilor Android, care au adus o mai bună experienţă de utilizare, în special în ceea ce priveşte navigarea pe internet, şi o gamă mai variată de aplicaţii.

Cota de piaţă a BlackBerry a scăzut la 2,9% în trimestrul al doilea, faţă de 4,9% în perioada corespunzătoare a anului trecut, potrivit datelor IDC. Platforma Windows Phone dezvoltată de Microsoft a depăşit BlackBerry în această perioadă, urcând pe locul al treilea pe o piaţă dominată de Apple şi Google.

BlackBerry deţinea la jumătatea anului cash şi lichidităţi de 2,8 miliarde de dolari. Preţul de achiziţie reprezintă numai 17% din vânzările înregistrate în ultimele 12 luni, de 11,3 miliarde de dolari.

Microsoft a convenit recent preluarea diviziei de telefoane mobile a Nokia pentru 5,4 miliarde euro, reprezentând 42% din vânzările din ultimul an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO