Business Internaţional

Sfârşitul săptămânii vine cu teste de stres pentru cele mai mari 51 de bănci europene. Cine va pica „examenul“?

Sfârşitul săptămânii vine cu teste de stres pentru...

Autor: Alexandru Zărnoeanu

28.07.2016, 00:00 296

Autoritatea Bancară Euro­pea­nă (EBA), reglementatorul ban­car paneuropean creat pentru a iden­ti­fica slăbiciunile creditorilor europeni şi a efectua teste de stres, va publica vi­neri rezultatele ultimelor teste de stres care vor evalua cele mai mari 51 de bănci ale continentului, scrie Bloomberg.

De data aceasta sub lupa EBA nu vor fi doar băn­cile ita­lie­ne, aflate de câ­teva luni în centrul aten­ţiei ana­liştil­or, investi­to­rilor şi regle­men­ta­to­ri­lor, ci şi băncile din Aus­tria pre­cum Erste (pro­prie­ta­rul BCR) şi Raif­fei­sen, cu o prezenţă im­portantă în Ro­mâ­nia şi în re­giune, dar şi băncile din statele nordice.

Testele de stres pentru cele 51 de bănci mari sunt realizate pe două sce­na­rii. Scenariul de bază urmează prog­nozele economice ale Comisiei Eu­ro­pene privind indicatorii economici, în timp ce scenariul de stress, dezoltat de Autoritatea Bancară Europeană şi Comitetul European pentru Risc Sistemic, ia în considerare, printre altele, şocuri asupra ratelor dobânzilor, cursurilor de schimb, acţiunilor, pre­ţurilor la imobiliare şi mărfuri.

Cele 51 de bănci reprezintă apro­xi­mativ 70% din sectorul bancar al UE. Însă, nicio bancă din Portugalia, Cipru sau Grecia nu este suficient de mare pentru a fi inclusă în teste.

Din cele 51 de bănci supuse ana­lizelor Autorităţii Bancare Euro­pe­ne (EBA), doar Banco Monte Paschi di Siena (MPS) din Italia nu a reuşit să treacă testele din urmă cu doi ani.

Testele organizate de BCE sunt menite să transparentizeze sistemul bancar, în condiţiile în care zona euro a cunoscut o perioadă dificilă în ultimii ani, care a afectat şi sistemul ban­car. Băncile care au picat testul au la dispoziţie o perioadă pentru a acoperi deficitul de capital.

În 2014, când EBA a efectuat ultimele teste de stres, cinci bănci europene care sunt prezente pe piaţa locală, din Grecia, Italia şi Austria -  Eurobank (care deţine Bancpost), National Bank of Greece (Banca Românească), Piraeus Bank, Volksbank (preluată de Banca Transilvania) şi Veneto Banca au picat testele de stres, având un deficit de capital. Banca Comerciala Portughează(BCP), proprietarul Millenium Bank a ieşit de pe piaţă, iar Bank of Cyprus s-a alipit Marfin Bank şi este în process de exit de pe piaţa locală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO