Business Internaţional

Shell raportează un profit cu 42% mai mare decât anul trecut, după ce a întrecut în piaţă rivalul Exxon Mobil

Shell raportează un profit cu 42% mai mare decât anul...

Autor: Alex Ciutacu

26.04.2018, 16:07 126

Compania Royal Dutch Shell a raportat astăzi o creştere de 42% a profitului pe primul trimestru, fiind cele mai bune luni din ultimii trei ani în ceea ce priveşte preţul petrolului şi producţia, însă acţiunile companiei au scăzut încât fluxul de cash a fost sub aşteptări, potrivit Reuters.

Analiştii se aşteaptă ca Shell să continue să genereze profituri mari şi un flux de cash mai ridicat după ce gigantul olandezo-britanic a întrecut rivalul Exxon Mobil pe toate fronturile în 2017, datorită reducerilor de costuri şi eficientizării.

Cu toate acestea, acţiunile Shell erau în scădere joi, la ora 16.00, cu 1,7% deoarece nivelul fluxului de cash a fost sub aşteptări, chiar dacă profitul a ajuns la 5,3 miliarde de dolari.

„Marile companii se concentrează să ne întoarcem la o piaţă inundată de cash, mai ales în condiţiile unui prim trimestru atât de bun”, a transmis un analist de la Barclays, care a menţionat că se aşteaptă la o reacţie negativă din partea pieţei.

Cele mai mari companii petroliere din lume îşi doresc să genereze mai mult cash în 2018 decât în orice alt moment al acestui deceniu, după trei ani de tăieri de costuri, dar consiliile de administraţie rămân precaute cu privire la preţuri, atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung.

În primele 3 luni ale anului 2018, nivelul de cash din operaţiuni a ajuns la 9,4 miliarde de dolari, fiind mai slab decât nivelul de 9,5 miliarde de dolari de anul trecut.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO