Business Internaţional

Şi-a atins limitele modelul german de creştere economică? Analiştii de la Deutsche Bank spun că da

Şi-a atins limitele modelul german de creştere...

Autor: Bogdan Cojocaru

24.04.2013, 00:03 2129

Privită de la depărtare, economia Germaniei nu are probleme grave. Situaţia financiară este stabilă, şo­ma­jul se află la niveluri minime record, iar guvernul mi­zează pe creşterea salariilor pentru a stimula cere­rea internă. Dar exporturile, de care depind majorările sala­riale, încetinesc, perspectivele de creştere sunt slabe, iar săptămâna trecută cea mai mare conomie din Europa a intrat în centrul atenţiei din cauza zvonurilor că agenţia Moody’s îşi va retrage ratingul maxim, semn că modelul german şi-a atins limitele.
Ideea este redată de economistul Gilles Moec, director de cercetare economică la cea mai mare ban­că europeană, Deutsche Bank, într-un interviu publicat de La Tribune.
„Problema Germaniei este că piaţa internă ar trebui repornită prin creşteri salariale. Însă aceste creş­teri depind de perspectivele exporturilor. Iar efec­tul temerilor asupra exporturilor şi investiţiilor este pu­ternic. În aceste condiţii, cererea internă nu are des­tulă forţă pentru a compensa reducerea exporturilor, care depind de cererea externă“, explică Moec.
Astfel, adevărata întrebare este dacă Germania poate continua cu acest model de creştere economică, spune economistul. El sibliniază că Germania are ca obiectiv stabilitatea şi competitivitatea economică, explicat prin demografia ţării.
„Dar acest model şi-a atins limitele“, a spus Moec.
Economistul atrage atenţia asupra dezbaterii pri­vind bogăţia gospodăriilor germane. Astfel, bogăţia me­dia­nă (de la mijloc, într-o înşiruire de valori – n.red.) este slabă, dar cea medie este mai mare, ceea ce în­seam­nă că Germania este o ţară bogată, dar ger­ma­nii sunt săraci. Însă lipsa de avere a popu­laţiei este com­pensată de poziţia finan­cia­ră foar­te con­for­ta­bilă a com­paniilor. Reorien­ta­rea prin re­distribuirea prin in­ter­mediul sala­ri­ilor sau dividendelor sau printr-un efort supli­men­tar de investiţii fizice este posibilă cu aju­torul be­nefi­ci­ilor unei decade de îmbunătăţire a competitivităţii.
În privinţa efectelor pe care le-ar avea reducerea ra­tingului suveran al Germaniei, Moec atrage atenţia că majoritatea economiilor mari şi-au pierdut acest calificativ.
„Lumea începe să se obişnuiască. Cu cât sunt mai nu­meroase ţările care îşi pierd ratingul AAA, cu atât impac­tul va fi mai limitat. Aceasta ar însemna că situa­ţia zonei euro va fi atât de problematică încât Germa­nia va fi considerată mereu un refugiu“, a mai spus economistul de la Deutsche Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO