Business Internaţional

Siemens VDO, intre vanzare si restructurare

24.07.2007, 18:54 62

La mai putin de o luna dupa ce a fost anuntat ca director executiv al Siemens, Peter Loscher este in fata primei decizii importante: vanzarea unui pachet in valoare de 10 mld. euro din conglomeratul german, sau sa adopte o restructurare mai modesta.
Producatorul german de anvelope, Continental AG, si furnizorul american de piese auto TRW Automotive Holdings au facut oferte pentru preluarea diviziei de piese auto a Siemens, VDO, potrivit declaratiilor unor persoane din cadrul companiei care au dorit sa-si pastreze anonimatul. Loscher este fortat sa ia in considerare planul mai vechi al Siemens de a vinde o parte din VDO printr-o oferta publica initiala, scrie presa internationala.
Decizia este sensibila. Investitorii doresc ca Siemens sa vanda celui mai mare ofertant, care pare sa fie TRW, al carui actionar majoritar este fondul privat de investitii Blackstone Group din New York. Politicienii germani sustin compania Continental, dorind sa mentina astfel Siemens in mainile germanilor si departe de un fond privat de investitii, nevazut bine in Germania. Reprezentantii salariatilor Siemens doresc ca aceasta sa mentina un pachet majoritar la VDO, printr-o oferta publica initiala.
Loscher isi va prezenta recomandarea in fata consiliului de administratie miercuri. Reprezentantii salariatilor detin jumatate din consiliu.
"Siemens va lua o decizie care nu este bazata doar pe pret", a spus Roland Pitz, analist la banca germana HVB din Munchen.
TRW a inaintat o oferta in valoare de circa 12 miliarde de euro pentru VDO, in vreme ce oferta Continental s-a ridicat la 11 miliarde de euro, cele doua companii putand sa majoreze ofertele. O oferta publica initiala ar evalua compania la mai putin de 10 miliarde de euro, spun analistii.
VDO a avut un venit in valoare de 10 miliarde de euro in anul fiscal incheiat pe 30 septembrie 2006. Siemens, care produce de asemenea si turbine cu abur sau scanere medicale, a avut un venit de 87 miliarde de euro in ultimul an fiscal.
Compania Continental cu sediul in Hanovra a confirmat interesul pentru achizitionarea VDO, dar a refuzat sa faca mai multe comentarii. TRW, din Michigan, SUA, a refuzat sa comenteze interesul pentru VDO. Siemens a precizat ca o sa continue pregatirile pentru o oferta publica initiala, dar ca va analiza si ofertele de achizitie.
Loscher analizeaza optiunile sale dorind sa accelereze restructurarea inceputa de predecesorul sau, Klaus Kleinfeld, care a miscsorat portofoliul Siemens, crescand astfel profiturile si ridicand pretul actiunilor companiei. Loscher incearca de asemenea sa schimbe imaginea companiei patata de acuzatiile de coruptie.
Siemens a precizat in luna decembrie a anului trecut ca a gasit tranzactii suspecte in valoare de 420 milioane de euro, realizate pe durata a sapte ani.
Procurorii germani suspecteaza oficialii companiei de crearea unor fonduri pentru mituirea potentialilor clienti. Scandalul a dus la demisia lui Kleinfeld, care a respins acuzatiile.
Loscher, in varsta de 49 de ani, este succesorul lui Kleinfeld dupa ce a parasit postul de manager la Merck din Whitehouse Station.
Relatiile publice ale Siemens au primit si ele o lovitura toamna trecuta, dupa ce BenQ Corp a anuntat ca va renunta la afacerea cu telefoane mobile pe care a achizitionat-o cu un an inainte de la Siemens. Mii de germani si-au pierdut locul de munca, iar criticii au acuzat Siemens ca nu a facut destul de multe pentru a proteja salariatii.
"Siemens nu isi permite ca peste sase luni presa sa scrie ca TRW sau Continental va inchide uzinele VDO", a spus un bancher german.
Christian Wulff, guvernatorul Saxoniei de Jos, a declarat pentru un post local de radio ca Continental ar trebui sa fuzioneze cu VDO pentru a crea un producator de piese auto important, precizand ca salariatii vor avea de suferit "daca investitorii straini vor pune mana pe tehnologia, locurile de munca si uzinele de aici." Continental se afla in Saxonia de Jos.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO