Business Internaţional

Simona Halep, a doua cea mai bună jucătoare pe zgură

Simona Halep, a doua cea mai bună jucătoare pe zgură

Autor: Claudiu Giurgea

25.04.2017, 11:32 146

Site-ul oficial WTA a publicat un "POWER Ranking" al zgurii, care sintetizează performanţele jucătoarelor care se pregătesc să ia startul în actualul sezon pe suprafaţa roşie. Serena Williams şi Petra Kvitova au fost scoase din acest clasament, întrucât ele nu vor fi implicate în duelurile pentru titlurile acestui sezon. Americanca va lipsi din circuit cel puţin până la finalul anului, iar cehoaica vizează o revenire exact la Roland Garros, însă şansele ca acest lucru să se întâmple sunt destul de reduse.

Reprezentanţii WTA au aplicat următoarea formulă de calcul, care aminteşte într-un fel de algoritmul folosit de organizatorii de la Wimbledon pentru stabilirea capilor de serie: cei de la WTA au adunat toate punctele câştigate pe zgură de fiecare jucătoare în 2016 şi 2017, apoi au adăugat şi 75% din punctele lor pe zgură în 2015 şi 50% din punctele strânse pe aceeaşi suprafaţă în 2014.

Garbine Muguruza are astfel cel mai bun index pe zgură din ultimii patru ani, iar Simona Halep şi Maria Şarapova completează Top 3-ul. Interesant este că această ierarhie arată diferit dacă sunt luate în calcul procentajele de victorii în meciurile jucate pe zgură, în carieră: Maria Şarapova domină clar concurenţa, câştigând în carieră 83% din meciurile jucate pe zgură, Simona Halep vine din nou pe locul doi, la egalitate cu spaniola Carla Suarez Navarro - cu procentaj de 68% victorii, iar lista este completată de Errani (67%), Stosur şi Muguruza (66%).

Şapte dintre cele 10 jucătoare aflate în acest top vor juca în această săptămână la Stuttgart, absentele fiind Sarra Errani, Timea Bacsinszky şi Lucie Safarova.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO