Business Internaţional

Sincopele lui Trump atrag atenţia preşedintelui BCE: Mario Draghi avertizează Administraţia SUA să respecte comerţul internaţional şi normele financiare

Sincopele lui Trump atrag atenţia preşedintelui BCE:...

Autor: Mediafax

26.08.2017, 14:02 426

Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene, a îndemnat Administraţia Donald Trump să respecte reglementările privind comerţul internaţional şi să nu anuleze normele financiare stricte adoptate pentru contracararea efectelor crizei, informează cotidianul Financial Times.

Mario Draghi a participat la reuniunea anuală a Băncii Rezervelor Federale, desfăşurată în Kansas City. Preşedintele BCE a argumentat că relaţiile comerciale internaţionale trebuie menţinute în actuala configuraţie, pentru a stimula creşterea economică şi a contracara efectele negative ale îmbătrânirii populaţiei. Discursul lui Mario Draghi intră în contradicţie cu abordarea protecţionistă a preşedintelui SUA, Donald Trump.

De asemenea, Mario Draghi a exprimat susţinere pentru poziţia adoptată de Janet Yellen, preşedintele Rezervelor Federale, care a avertizat vineri asupra efectelor anulării unor reglementări financiare, îndemnând Washingtonul să menţină standardele internaţionale. Administraţia Donald Trump a semnalat intenţia de a relaxa unele dintre normele financiare introduse după falimentul companiei bancare Lehman Brothers în toamna anului 2008.

"Regimul de reglementări puternice pe care îl avem acum a permis economiilor să menţină mult timp rata mică a dobânzilor fără contraefecte semnificative asupra stabilităţii financiare, condiţii esenţiale pentru stabilizarea cererii şi a inflaţiei la nivel mondial", a afirmat Mario Draghi.

Preşedintele BCE a notat că relansarea economică din Statele Unite are un ritm mai bun decât cea din zona euro, deşi uniunea monetară s-a stabilizat, însă a refuzat să dezvăluie măsurile ecnomice şi financiare pregătite de liderii Uniunii Europene.

Chiar dacă Mario Draghi a admis că relaţiile comerciale internaţionale pot amplifica inegalitatea, a insistat să activităţile de cooperare între naţiuni "sunt esenţiale pentru atenuarea preocupărilor privind corectitudinea, siguranţa şi echitatea".

"Pentru a introduce mai mult dinamism în economia globală, trebuie să majorăm potenţialul creşterii producţiei, iar pentru a face acest lucru în contextul îmbătrânirii populaţiei, trebuie să stimulăm creşterea productivităţii. Pentru economiile avansate aflate aproape de frontiera tehnologică, acest lucru depinde în mod necesar de abordarea deschisă faţă de comerţ", a explicat Mario Draghi.

Covergenţa între ţări în materie de standarde de reglementare este "una dintre cele mai importante componente pentru o economie deschisă şi sustenabilă", a insistat preşedintele BCE, în contextul în care lideri politici şi analişti sunt îngrijoraţi că principiul "America pe primul loc" al preşedintelui Donald Trump ar putea conduce la retragerea Statelor Unite din organizaţii mondiale, inclusiv din tratate de reglementare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO