Business Internaţional

Sistemul bancar din Bulgaria, în pragul colapsului. UE permite Bulgariei să acorde un credit de 1,7 mld. euro

Sistemul bancar din Bulgaria, în pragul colapsului. UE...

Autor: Mediafax

30.06.2014, 11:37 1997

Comisia Europeană (CE) a anunţat luni că a avizat un plan al Bulgariei de a pune o linie de credit de 3,3 miliarde de leva (1,7 miliarde de euro) la dispoziţia băncilor afectate de atacuri speculative în ultima perioadă.

"Comisia a concluzionat că ajutorul de stat furnizat prin accesul la această linie de credit este proporţional cu nevoia de a asigura lichiditate suficientă în sistemul bancar în anumite circumstanţe", se arată într-un comunicat al CE, citat de Reuters.

Sistemul bancar din Bulgaria "este bine capitalizat şi dispune de niveluri ridicate de lichiditate comparativ cu instituţii de credit similare din alte state membre. Bulgaria a luat această măsură preventiv, pentru a creşte lichiditatea şi pentru a asigura stabilitatea sistemului financiar", notează Comisia.

Decizia autorităţilor de la Sofia vine după ce populaţia a retras sume mari de bani din bănci în ultimele zile, punând presiune asupra lichidităţilor acestora.

Poliţia din Bulgaria a reţinut duminică cinci bărbaţi suspectaţi de un atac informaţional organizat împotriva sistemului financiar al ţării, guvernul de la Sofia încercând să pună capăt celei mai grave retrageri de lichidităţi din bănci din ultimii 17 ani.

Patru bărbaţi au fost arestaţi la Sofia, iar un altul la Ruse, sub suspiciunea de a fi răspândit informaţii false, rău intenţionate împotriva băncilor, pentru destabilizarea sistemului bancar, a anunţat duminică Agenţia de Stat pentru Siguranţă Naţională (DANS).

Bărbaţii reţinuţi au folosit telefoane mobile, mesaje e-mail şi reţelele sociale, între care Fecebook şi YouTube, pentru a răspândi zvonuri care să determine oamenii să îşi retragă banii din bănci. Potrivit agenţiei, unii dintre aceşti bărbaţi ar datora băncilor sume mari de bani.

First Investment Bank, a treia mare bancă din Bulgaria în funcţie de active, a fost ţinta unor "zvonuri epidemice şi declaraţii publice defăimătoare", potrivit guvernatorului băncii centrale, Ivan Iskrov.

First Investment a plăti vineri clienţilor 800 de milioane de leva (558 milioane euro), a anunţat banca, precizând că dispune de fonduri şi instrumente financiare suficiente să acopere cererea.

Activităţile băncii KTB au fost suspendate în urmă cu peste o săptămână, iar instituţia a solicitat şi a fost plasată sub supravegherea specială a Băncii Naţionale a Bulgariei (BNB), în urma unui scandal în jurul viceguvernatorului băncii centrale, Ţvetan Gounev.

KTB era între băncile cu niveluri ridicate de lichidităţi înaintea unui zvon legat de "dependenţa viceguvernatorului BNB Ţvetan Gounev de o anumită bancă", cu referire la KTB, care a fost difuzat prin intermediul unui email anonim trimis presei de un pretins angajat al băncii centrale.

Zvonul a coincis cu lansarea procedurilor preliminare de judecată împotriva lui Gounev şi a condus la retragerea de la KTB a unor sume uriaşe de bani de către clienţi, iar instituţia financiară nu a mai putut să îşi respecte obligaţiile.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO