Business Internaţional

Situaţia Italiei, agravată de Grecia: randamentele obligaţiunilor se îndreaptă spre maximele istorice

Situaţia Italiei, agravată de Grecia: randamentele obligaţiunilor se îndreaptă spre maximele istorice

Autor: Alexandru Stefan Matei

01.11.2011, 17:31 1898

Dobânzile obligaţiunilor pe zece ani ale Italiei au urcat astăzi la 6,23% pe an, ca urmare a furtunii generate pe pieţe de anunţul premierului elen George Papandreou cu privire la organizarea unui referendum despre noul pachet de salvare a ţării, de 130 de miliarde de euro.

O valoare peste 6% este considerată nesustenabilă pe termen lung, iar ţările care au apelat la ajutor extern, Grecia, Irlanda şi Portugalia, au făcut-o atunci când dobânda titlurilor pe zece ani se afla sub valoarea de 7%.

Randamentele titlurilor italiene nu au scăzut după înâlnirea de săptămâna trecută a liderilor europeni, atât investitorii, cât şi analiştii neavând încredere în guvernul de la Roma, care trebuie să vină cu măsuri de a diminua o datorie de aproape 2.000 de miliarde de euro.

Dobânda rămâne la o valoare ridicată, în ciuda achiziţiilor pe care Banca Centrală Europeană le face de pe pieţe în încercarea de a reduce presiunea asupra titlurilor italiene. Maximul atins de dobânzile titlurilor pe zece ani, de 6,34%, s-a înregistrat în luna august.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO