Business Internaţional

Situaţie dramatică în Turcia: Autorităţile se gândesc la controlul capitalului pentru a opri căderea lirei turceşti. „Se apropie momentul în care Turcia va avea nevoie de ajutorul FMI”

Situaţie dramatică în Turcia: Autorităţile se...

Autor: Alex Ciutacu

07.08.2018, 17:21 7058

În Turcia se pregătesc o serie de măsuri disperate, cu traderii care aşteaptă să fie salvaţi de FMI şi cu un posibilă măsură de control al capitalului care ar putea fi aplicată curând, potrivit Bloomberg.

Banca centrală şi guvernul păstrează tăcerea în timp ce lira turcească se prăbuşeşte spre un nivel record, iar Statele Unite impune sancţiuni asupra Turciei.

Lira turcească s-a depreciat în raport cu dolarul pentru a şaptea zi consecutivă, după ce a scăzut la minimul deceniului luni. În acelaşi timp, yield-ul pe obligaţiunile la zece ani a crescut peste 20% la un nivel record din punct de vedere istoric.

„Va rămâne aşa până când banca centrală se dedică necondiţionat creşterii dobânzilor şi le va păstra sus până când se va regla inflaţia”, spune Henrik Gullberg, strateg în cadrul Nomura International. „Piaţa are nevoie de o mutare puternică”.

Cu toate acestea, liniştea care vine dinspre Ankara este asurzituoare – după ce preşedintele Recep Tayyip Erdogan a câştigat putere aproape absolută asupra sistemului legislativ prin alegerile din luna iunie.

Erdogan este cunoscut pentru tăria cu care respinge creşterile de dobânzi, iar investitorii îşi fac griji că această poziţie ar putea dăuna grav pe termen lung mediului de afaceri.

„Este foarte dificil să preconizăm poziţia autorităţilor”, spune Per Hammarlund, strateg şef pentru pieţele emergente în cadrul SEB în Stockholm. „Se apropie momentul în care Turcia va avea nevoie de ajutorul FMI”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO