Business Internaţional

Slovacia vrea sa treaca la euro din 2009

06.09.2007, 18:00 20

Primul-ministru slovac Robert Fico a declarat ca tara sa se asteapta sa intruneasca toate conditiile legate de adoptarea monedei euro in 2009 si a cerut UE sa ia o decizie cu privire la aderarea Slovaciei la zona euro pe baza unor criterii economice, si nu politice, scrie Bloomberg.
Anul trecut, oficialii UE au respins cererea Lituaniei de adoptare a euro pentru ca inflatia a depasit limita maxima cu 0,1% si au declarat ca doresc ca limitele sa fie respectate cu strictete.
Acest lucru a generat plangeri din partea tarilor est-europene care au sustinut ca in cazul Belgiei si Italiei decizia UE s-a bazat pe criterii politice, datoriile celor doua tari depasind limita impusa.
Slovacia, care a devenit membra a UE in 2004, inca trebuie sa ia masuri de incetinire a ritmului de crestere a inflatiei pentru a deveni cea de-a doua tara fost comunista care adopta moneda unica dupa Slovenia.
Guvernul slovac a renuntat la unele angajamente asumate in timpul campaniei electorale pentru a putea intruni criteriile de adoptare a euro si se asteapta ca trecerea la noua moneda sa se faca la data vizata. Pentru a adopta moneda euro, tarile candidate trebuie sa-si mentina deficitele fiscale sub 3% din PIB si datoriile la 60% din PIB.
Proiectul de buget pe anul viitor prevede un deficit de 2,3% din PIB, in scadere fata de nivelul estimat pe acest an, de 2,7% din PIB. Deficitul va continua sa scada cu 0,5% din PIB in fiecare an, a declarat Fico.
Datoriile vor totaliza 31% din PIB la sfarsitul anului.
In acelasi timp, guvernul va continua sa majoreze cheltuielile sociale si sa ia masuri suplimentare pentru a-i ajuta pe cei saraci, a declarat Fico. Salariul minim ar putea fi majorat din nou, guvernul analizand si o majorare a pensiilor cetatenilor cu cele mai scazute beneficii, a adaugat Fico.
Administratia va continua sa reduca deficitul bugetar, iar masurile avute in vedere "nu vor afecta disciplina financiara", a declarat Fico.
Fico a preluat pozitia de prim-ministru in iulie 2006 dupa ce aceasta a fost detinuta timp de opt ani de Mikulas Dzurinda, care a redus birocratia, a introdus cota unica de 19% si a relaxat legislatia muncii pentru a atrage investitorii straini.
Aceste masuri au atras producatori de automobile cum ar fi Kia Motors si PSA Peugeot Citro?n, cat si furnizorii acestora, activitatea acestora creand mii de noi locuri de munca si ducand rata de crestere economica pana la un nivel record.
Fico a castigat alegerile angajandu-se sa anuleze cea mai mare parte a reformelor lui Dzurinda si sa restaureze statul social.
Cresterea economica alimenteaza veniturile bugetare si majoreaza veniturile din taxe, ajutand guvernul sa-si respecte promisiunile, avand in acelasi timp posibilitatea de a adopta euro la data prevazuta.
Economia slovaca este asteptata sa avanseze cu un ritm record de 8,8% in acest an, de la 8,3% in 2006, conform estimarilor lansate recent de biroul slovac de statistica.
"Acesta este miracolul acestui guvern", a declarat Fico. "Cladim un stat social si intrunim in acelasi timp criteriile de adoptare a euro."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO