Business Internaţional

Şoc pe piaţa petrolieră. Argentina decide naţionalizarea celui mai mare producător de petrol din ţară

Şoc pe piaţa petrolieră. Argentina decide naţionalizarea celui mai mare producător de petrol din ţară

Autor: Vlad Popescu - Mediafax

17.04.2012, 11:21 5174

Preşedintele argentinian Cristina Fernandez a naţionalizat YPF, cel mai mare producător de petrol din ţară, preluând participaţia majoritară deţinută de grupul spaniol Repsol, după dispute între administraţie şi companie privind scăderea producţiei şi programul de investiţii.

Directorul general al YPF a fost înlocuit cu ministrul Planificării, Julio De Vido, iar administraţia prezidenţială va trimite Congresului un proiect de lege privind naţionalizarea unei participaţii de 51% la companie, transmite Bloomberg.

Fernandez controlează majoritatea în legislativ.

Acţiunile Repsol s-au prăbuşit marţi dimineaţa la Madrid cu până la 9%, cea mai puternică scădere din ultimii trei ani.

Guvernul spaniol a anunţat marţi că va lua "măsuri decizive" împotriva Argentinei în următoarele zile.

"Guvernul spaniol pregăteşte măsuri care vor fi anunţate în următoarele zile. Acestea vor fi clare şi decisive", a spus ministrul spaniol al Industriei, Jose Manuel Soria.

Repsol deţine 57,4% din acţiunile YPF, participaţie evaluată la finele anului trecut la 4,1 miliarde euro, a anunţat grupul spaniol într-un comunicat transmis bursei.

Divizia argentiniană a generat anul trecut 21% din profitul Repsol şi a reprezentat destinaţia a 34% din bugetul de investiţii al grupului.

Repsol a adăugat că are de recuperat 1,54 miliarde euro de la Grupo Petersen, al doilea acţionar al YPF după mărimea participaţiei.

Compania spaniolă a calificat decizia administraţiei argentiniene drept "vădit ilegală" şi a anunţat că va lua toate măsurile legale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO