Business Internaţional

Şoc pentru economia germană. Producţia industrială a avut în decembrie cea mai mare scădere din ultimii trei ani

Şoc pentru economia germană. Producţia industrială a avut în decembrie cea mai mare scădere din ultimii trei ani

Foto: Shutterstock

Autor: Marius Oncu

07.02.2012, 14:45 510

Producţia industrială din Germania a înregistrat în decembrie cea mai mare scădere începând din ianuarie 2009, a anunţat, marţi, Ministerul Economiei de la Berlin, iar datele s-au situat cu mult sub aşteptările analiştilor, transmite Reuters.

Totuşi, evoluţia pozitivă a portofoliului de comenzi, care a crescut peste aşteptări în decembrie, şi încrederea mai ridicată semnalează că perioada dificilă a celei mai mari economii europene se apropie de final, potrivit Ministerului Economiei.

Producţia industrială a coborât cu 2,9% în decembrie, după ce a stagnat în noiembrie, şi a ratat chiar şi cea mai pesimistă estimare a economiştilor consultaţi de Reuters. Prognozele acestora au variat între o scădere de 2,5% şi un avans de 1,1%. Iniţial, Ministerul Economiei anunţase că producţia industrială din noiembrie a coborât cu 0,6%.

Scăderea anunţată de autorităţi pentru decembrie este cea mai mare începând cu ianuarie 2009, când producţia industrială s-a contractat cu 7,1%.

Din cauza datelor pe decembrie, producţia industrială din Germania a coborât cu 1,9% în trimestrul al treilea, unul din motivele pentru care economia s-a contractat în ultimele trei luni ale anului trecut pentru prima dată de la începutul anului 2009.

Estimări preliminare de la biroul de statistică arată că economia s-a contractat cu 0,25% în trimestrul al patrulea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO