Business Internaţional

Societe Generale atenţionează: "Piesele de domino ale Chinei au început să cadă!" Pregătiţi-vă pentru creşterea preţurilor la nivel mondial

Societe Generale atenţionează: "Piesele de domino ale Chinei au început să cadă!" Pregătiţi-vă pentru creşterea preţurilor la nivel mondial

Autor: Adrian Voicu

26.06.2011, 17:25 5797

China este pe cale să exporte inflaţia la nivel global, într-unproces ce va reprezenta căderea celor trei piese de domino, dincare prima şi-a început deja căderea, consideră Societe Generale,citată de Business Insider.

Într-un raport denumit "Piesele de domino ale Chinei au căzut"("The China Domino has Fallen"), analiştii băncii francezesublinează cele trei piese care vor participa la exportul inflaţieidin China către celelalte ţări:

- Inflaţia domestică: China a trecut pe o economie de consum,ceea ce înseamnă o creştere a cererii domestice. Oferta rămâneconstantă, prin urmare preţurile vor creşte. Acest lucru deja seîntâmplă. În martie, rata anuală a inflaţiei a atins deja cel mairidicat nivel din ultimele 32 de luni, avansând la 5,4%.

- China exportă inflaţia: "Această dinamică pare a fi la fel deinevitabilă precum gravitaţia". Cererea Chinei pentru petrol şioţel a împins deja în sus preţurile de pe pieţele internaţionale.Acum afectează preţurile materiilor prime precum bumbacul şialimentele. Aceste creşteri vor fi transferate pieţelor dezvoltateprecum SUA şi va ajunge în celelalte ţări în 2012.

- Şocul cererii din China. Rebalansarea economiei chineze petermen lung de la una de export la una de consum va aduce cu sine ocreştere a cererii de pe pieţele globale. Oferta va avea nevoie deo perioadă mai lungă pentru a ajunge din urmă cererea, limitândastfel capacitatea ţărilor de se adapteze la această cerere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO