Business Internaţional

Socul pastei de dinti otravitoare

Socul pastei de dinti otravitoare

Pasta de dinti contaminata a ridicat in continuare suspiciuni asupra calitatii si sigurantei produselor de export de provenienta chineza

04.10.2007, 18:37 206

In varsta de 51 de ani, Arias este un indian kuna din insula San Blas, aflata in apropierea costei Panama, care se ocupa cu constructia de canoe si care de curand s-a mutat intr-un apartament situat intr-o suburbie a Panama City, capitala tarii, scrie International Herald Tribune.
Cu toate acestea, intr-o sambata dimineata, Arias a facut ceva care a produs efecte pe sase continente. A citit eticheta unui tub de pasta de dinti de 59 de centi. Pe ea se aflau doua cuvinte care le-au scapat atat inspectorilor guvernamentali, cat si autoritatilor sanitare dintr-o multime de state: glicol dietilic, acelasi ingredient dulce la gust, dar otravitor care se foloseste in productia de antigel, care in urma cu un an omora 138 de panamezi.
Arias a raportat acest lucru, ceea ce a declansat o adevarata vanatoare pentru pastele de dinti otravitoare, care ulterior a fost descoperit ca era de provenienta chineza. In peste 34 de state au fost lansate avertismente sanitare. Canada a descoperit aproximativ 24 de marci de pasta de dinti contaminata, iar Noua Zeelanda 16. Japonia a retras de la vanzare peste 20 de milioane de tuburi de pasta de dinti. Oficialii din Statele Unite distribuisera astfel de pasta peste tot, aceasta ajungand chiar si pana in hotelurile de 5 stele.
Oamenii de peste tot din lume se spalau zilnic pe dinti cu o pasta contaminata cu un ingredient otravitor utilizat in productia de antigel si nimeni nu si-a dat seama de acest lucru, pana cand Panama n-a tras semnalul de alarma.
Pasta de dinti contaminata a ridicat in continuare suspiciunile asupra calitatii si sigurantei produselor de export de provenienta chineza, ceea ce a starnit o reactie imediata din partea oficialitatilor chineze, care au promis o adevarata reforma in domeniul produselor alimentare, farmaceutice, precum si in cel al regulilor pentru protectia consumatorilor. Pentru alte state a insemnat ridicarea unui serios semn de intrebare cu privire la monitorizarea produselor de import.
In tot acest val care a fost provocat la nivelul intregului mapamond, lumea a uitat sa se intrebe cine este responsabilul pentru acesta - Arias. Pana cand acesta sa fie descoperit cu ajutorul primariei din Panama City de catre repoterii de la The New York Times, acesta se afla in anonimat, nici macar numele nu i se cunostea. "Nici noi nu am reusit sa dam de el", a declarat procurorul panamez, Julio Cesar Laffaurie, cel insarcinat cu cazul pastei de dinti contaminate.
"Privind retrospectiv la tot ce s-a intamplat in ultimul an, ma bucura faptul ca drama celor 138 de panamezi care au murit intoxicati cu sirop de tuse contaminat cu aceasi substanta nu a fost in zadar", a declarat Jorge Motta, directorul centrului pentru cercetare Gorgas Memorial Institute.
"Intreg semnul de intrebare cu privire la siguranta produselor chinezesti a fost ridicat in urma mortii acestor oameni", a mai adaugat el, incheind cu un vechi proverb chinezesc: "Un fluture mic a batut din aripi in Panama si a provocat o adevarata furtuna in China".
Arias, care locuieste singur si caruia nu-i place sa mearga cu masina, a iesit intr-o zi sa-si cumpere un CD de la Vendela, un magazin de la care obisnuia sa se aprovizioneze si isi aduce aminte cum a citit pe eticheta pastei de dinti cele doua cuvinte.
"Chiar fara sa ma ating de ea am putut citi: glicol dietilic", a declarat Arias.
Acum un an poate aceste cuvinte nu ar fi insemnat prea mult pentru el. "Nimeni nu auzise de asa ceva in viata lui", a spus acesta, insa cazul celor care au murit din cauza siropului de tuse contaminat cu aceasta substanta i-au intiparit in minte numele ei.
"Era de neconceput pentru mine ca o substanta despre care se stie ca este toxica si care a omorat aceste persoane sa fie expusa la vanzare, sa fie folosita fara ca lumea sa-si dea seama", a mai adaugat acesta.
Mai intai, Arias s-a gandit sa-i atraga atentia vanzatorului, insa si-a dat seama rapid ca asta nu ar produce niciun efect. In schimb acesta a cumparat un tub de pasta cu scopul de a o preda inspectorilor sanitari, ceea ce nu a fost deloc usor, isi aduce aminte acesta.
Tinand cont ca birourile erau inchise, fiind week-end, el a trebuit sa-si ia liber lunea urmatoare, apoi s-a indreptat spre cel mai apropiat oficiu al Ministerului Sanatatii. Aici a fost insa refuzat, pe motiv ca nu s-a adresat institutiei corespunzatoare, si astfel a fost indrumat spre un altul.
Aici Arias a fost rugat sa completeze un formular, pe care impreuna cu pasta de dinti l-a lasat unui functionar. "Imi aduc aminte ca i-am spus acestuia ca am cumparat pasta de dinti de la un magazin din strada si ca scrie negru pe alb: glicol dietilic. Iar apoi l-am intrebat daca pot face o plangere", a adaugat el.
In drum spre casa, el isi aduce aminte cum se intreba daca cererea lui va fi luata in considerare sau daca va avea vreun efect. Raspunsul i-a venit dupa 3 zile, cand ministrul sanatatii panamez, Camilo Alleyne, anunta ca a fost gasita la vanzare pasta de dinti contaminata cu glicol dietilic.
Stirea a provocat un val de alarme. In 2006 guvernul a amestecat din greseala glicol dietilic, etichetat gresit, in peste 260.000 de sticle de sirop de tuse. Cu o zi inainte ca Alleyne sa faca anuntul referitor la pasta de dinti, The Times publica un articol in care o companie chineza neautorizata sa comercializeze produse farmaceutice era incriminata pentru comercializarea glicolului dietilic sub o falsa denumire.
In ultimii ani, tot mai multe companii producatoare de produse farmaceutice au inceput sa utilizeze glicolui dietilic ca substitut pentru glicerina, un ingredient folosit pe scara larga in industria farmaceutica si cea alimentara.
Investigatorii imediat si-au pus intrebarea daca si pasta de dinti ar putea proveni din China, precum si cum aceasta a patruns in tara. "Sub nicio circumstanta nu vom mai permite ca un incident asemanator celui de anul trecut sa se mai intample vreodata", a spus Eric Conte, oficial din cadrul Ministerului Sanatatii panamez.
"Pe eticheta nu era trecuta tara de origine. Erau indicatii de periaj al dintilor, lista de ingrediente, iar insemnele aratau ca aceasta ar fi putut proveni din Germania, insa autoritatile au fost sceptice in privinta asta", a mai adaugat Conte.
"Avem o idee destul de buna de unde anume provenea pasta de dinti", a declarat Reynaldo Lee, directorul Agentiei Nationale pentru Protectia Alimentelor. El a suspectat China de la bun inceput, iar registrele portuare au dovedit ca avea dreptate.
Pasta de dinti a intrat in Panama prin vama Colon, aflata in partea estica a Canalului Panama, aceasta fiind cea mai mare vama din lume, cu peste 30.000 de angajati si in jurul a peste 2.500 de afaceri care se desfasoara in jurul acesteia, unde bunuri in valoare de miliarde de dolari sunt descarcate, depozitate, iar apoi sunt fie comercializate, fie transportate mai departe. De acolo, peste 6.000 de tuburi de pasta de dinti au intrat pe piata din Panama, fara a avea documentele necesare. Un numar mult mai mare de tuburi de astfel de pasta a fost transportata spre tarile din America Latina.
Insa abia dupa 1 iunie, cand Statele Unite au descoperit ca pasta de dinti a patruns si pe piata americana, cercetarile s-au intensificat. Acestea s-au dovedit extrem de minutioase, intrucat glicolul dietilic nu era trecut pe eticheta ca ingredient. Chiar si doua dintre cele mai cunoscute marci de pasta de dinti, Colgate si Sensodyne, au fost afectate de aceasta criza, falsificatorii folosindu-se de aceste branduri pentru a comercializa pasta de dinti contaminata. Investigatorii au declarat pentru The Times ca ambii falsificatori ale celor doua branduri provin din China.
Pe masura ce plangerile impotriva Chinei se acumulau, oficiali chinezi s-au aparat spunand ca glicolul dietilic a fost folosit de catre companiile producatoare de pasta de dinti pe post de agent de inchegare, iar ca sanatatea consumatorilor din China nu a fost afectata.
Oficialii din afara Chinei au fost in schimb de alta parere. "Ar trebui sa-si ceara scuze intregii lumi, nu sa spuna ca pasta de dinti nu este periculoasa", a spus Dora Akunyili, directorul Agentiei Nationale pentru Controlul Produselor Alimentare si Farmaceutice din Nigeria. La fel ca in cazul Panama, in Nigeria aproximativ 20 de copii au murit in 1990 infestati cu glicol dietilic.
Testele de laborator desfasurate in Canada au aratat ca aceasta concentratie de glicol dietilic din pasta de dinti provenita din China era de aproape 14%, aproape dubla fata de concentratia gasita in siropul de tuse care a provocat moartea a 138 de persoane.
"Pasta de dinti nu este menita sa fie inghitita, insa exista cazuri, in special la cei mici, cand acest lucru se intampla", au declarat cercetatorii canadieni. "Iar acest lucru se poate dovedi fatal." Actiunile impotriva pastei de dinti chinezesti continua. In septembrie, Brunei si Australia au anuntat ca interzic comercializarea pastei de dinti cu continut de glicol dietilic.
Pe masura ce rapoartele internationale incriminau din ce in ce mai mult China, acestia au aratat ca nu sunt imuni criticilor. Dupa ce falsificatorii pastei de dinti Sensodyne au fost descoperiti undeva in provincia Shejiang din China, oficialii chinezi au retras imediat licenta de functionare si au inchis fabrica. De asemenea, guvernul a inchis si compania care a furnizat glicolul dietilic utilizat in siropul de tuse livrat pe piata panameza.
La sfarsitul lui iulie, China a interzis utilizarea glicolului dietilic in productia de pasta de dinti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO