Business Internaţional

Solaris, o legendă a industriei poloneze, şi-a ales un investitor spaniol

Solaris, o legendă a industriei poloneze, şi-a ales un...

Autor: Catalina Apostoiu

05.07.2018, 00:04 1176

Solaris, cel mai mare producător de auto­buze al Poloniei, a încheiat un acord prin care selectează producătorul spa­niol de material rulant CAF ca in­vestitor, se arată într-un comunicat al com­paniei poloneze privitor la o tran­zac­ţie despre care presa a speculat că ar putea atinge o va­loare de 0,9-1 mi­liard de zloţi sau chiar mai mult, scrie Warsaw Voice.

„Sunt con­vinsă că decizia de selectare a CAF ca inves­ti­tor pen­tru Sola­ris va garanta un viitor pro­mi­ţător pentru brand, clienţii şi angajaţii săi“, a declarat CEO-ul Solange Olszewska.

CAF are drepturi exclusive până la sfâr­şitul lunii septembrie de a negocia de­taliile tranzacţiei cu Solaris, a anunţat direc­torul de PR al firmei poloneze Mateusz Figaszewski.

Bazele Solaris au fost puse în 1996, când familia Olszewski, care deţine in­tegral compania, a cumpărat fabrica de la Bolechowo. În fabricile din oraşele Bolechowo şi Sroda, cu o forţă de mun­că de peste 2.300 de persoane, este pro­dusă una dintre cele mai largi game de autobuze electrificate din Europa.

Solaris îşi comercializează produ­se­le în principal în Polonia, Germania, Ita­lia, Scandinavia şi ţările baltice. To­tuşi, compania vrea să se extindă la sca­ră mondială, şi de aici intenţia de a atra­ge investitori. Până acum, Solaris a pro­dus în total 16.000 de vehicule şi a ajuns să livreze auto­bu­ze în 32 de ţări.

La începu­tul lunii iunie, pre­sa poloneză anun­ţa că fon­dul de dez­vol­ta­re de stat PFR a pla­sat o ofertă preliminară de 0,9-1 mi­liard de zloţi pentru Solaris în urma deci­ziei proprietarilor Solaris de a vinde compania.

La începutul lunii aprilie, Solange şi Krystof Olszewski, deţinătorii Solaris, şi-au anunţat intenţia de a scoate com­pa­nia la vânzare.

În acel moment exis­tau şapte potenţiali investitori, cei mai se­rioşi candidaţi venind din China şi Turcia.

Se estimează că preţul achiziţiei Solaris de către CAF ar putea depăşi 300 milioane de euro, potrivit electrive.com.

Pentru Solaris, oferta vine într-o perioadă de creştere. Producătorul polonez este acum prezent în peste 700 de oraşe din 32 de ţări. În 2017, Solaris a înregistrat venituri de 1,85 miliarde de zloţi (440 milioane de euro), iar compania a livrat 1.397 de autobuze anul trecut.

CEO-ul Solange Olszewska a explicat: „ În discuţiile cu potenţialii investitori, am analizat oferte atât de pe piaţa poloneză, cât şi din alte ţări. Cred cu tărie că CAF are viziunea potrivită pentru companie şi va avea capacitatea de a dezvolta potenţialul Solaris la scară mondială“.

Solaris, producător de autobuze, s-a născut în tumultul tranziţiei din Polonia. Acesta nu doar că a reuşit să facă faţă competiţiei acerbe aduse de capitalism, dar a găsit un model de business care îi permite să fie competitiv şi pe pieţele externe.

Solaris vinde şi în România. Compania a comercializat în total 192 de autobuze şi troleibuze pe plan local. Pe străzile din Cluj-Napoca circulă astăzi 40 de autobuze construite de Solaris. Autobuze sub brandul Solaris au fost trimise şi în Piteşti, Craiova, Baia Mare, Galaţi, Oradea şi Bucureşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO