Business Internaţional

Soluţia Fed la anemia economiei americane: tipărirea de bani va continua

Soluţia Fed la anemia economiei americane: tipărirea de bani va continua

Autor: Vlad Popescu

31.01.2013, 10:23 953

Consiliul de politică monetară al băncii centrale americane a arătat într-un comunicat transmis miercuri seară că creşterea economică a fost încetinită de factori tranzitorii, însă riscurile persistă deşi tensiunile de pe pieţele financiare mondiale s-au atenuat.

Rezerva Federală anticipează revigorarea creşterii economice şi scăderea şomajului odată ce măsurile de politică monetară îşi vor face efectul.

"Acest comunicat sugerează că vor continua să cumpere obligaţiuni de 85 miliarde de dolari pe lună şi va mai trece mult timp până vor fi satisfăcuţi în ceea ce priveşte piaţa muncii", comentează Ward McCarthy, economist şef la Jefferies & Co. şi fost economist la Fed.

Programul de stimulare a economiei derulat de Bernanke şi colegii săi are o valoare record, extinzând portofoliul de active al băncii centrale prin tipărirea de bani injectaţi în economie prin achiziţii de obligaţiuni de pe piaţă, în principal titluri de trezorerie şi pachete de credite ipotecare. Oficialii Fed au stabilit că beneficiile revigorării economiei sunt mai importante decât riscul instabilităţii financiare şi creşterii inflaţiei.

Fed a reiterat miercuri că va menţine dobânda de politică monetară aproape de zero atât timp cât şomajul va rămâne la cote de peste 6,5%, iar inflaţia nu va depăşi 2,5%.

În prezent, rata şomajului din SUA este de 7,8%, iar inflaţia anuală înregistrată în decembrie a stagnat la 1,7%, faţă de 2,1% în noiembrie.

Economia SUA a scăzut în ultimele trei luni de anul trecut cu 0,1% şi a avut cea mai slabă performanţă după perioada aprilie-iunie 2009, când se afla încă în recesiune, în urma reducerii cheltuielilor guvernamentale şi a stocurilor companiilor, dar a crescut în 2012 cu 2,2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO