Business Internaţional

Soluţia pentru a nu mai aştepta ore întregi să intri la medic: Un spital din China a introdus roboţi cu inteligenţă artificială care pot diagnostica pacienţii

sursa foto: Forumul Economic Mondial

Autor: Alex Ciutacu

14.04.2018, 13:58 331

În China, un cetăţean pierde cel puţin 3 ore aşteptând să intre în cabinetul medicului pentru o consultaţie de câteva minute. Acum, un spital din metropola sudică Guangzhou încearcă să rezolve această problemă cu ajutorul inteligenţei artificiale, potrivit Forumului Economic Mondial. 

Spitalul Central din Guangzhou a intregrat inteligenţa artificală în majoritatea operaţiunilor pe care le desfăşoară, precum pre-diagnosticarea pacienţilor, realizarea de analize precum tomografiile computerizate, organizarea arhivelor legate de pacienţi şi transportul de aparatură medicală.

China – care încearcă să întreacă Statele Unite în cursa pentru Inteligenţa Artificială – speră că roboţii vor rezolva problema deficitului de medici din spitale. În medie, China are 2,3 medici la 1.000 de persoane, potrivit datelor pentru anul 2016, în comparaţie cu Elveţia, unde raportul este de 4,25 medici la 1.000 de pacienţi. În plus, îmbătrânirea populaţiei pune presiune pe sistemul de sănătate.

Gigantul chinez Tencent şi una dintre cele mai mari companii din domeniul amprentelor vocale, iFlytek, sunt printre companiile care lucrează cu spitalul Guangzhou în acest proiect.

Cu ajutorul aplicaţiei WeChat, deţinută de Tencent, pacienţii pot obţine un pre-diagnostic prin intermediul contului de utilizator deschis pe platforma spitalului. Un „doctor inteligent” întreabă pacienţii o serie de întrebări. Programul face apoi o recomandare pe baza răspunsurilor utilizatorilor.

Într-un caz specific, o femeie de 23 de ani, pe nume Zeng, a răspuns la 24 de întrebări, potrivit presei locale. Zeng a crezut că durerea ei din zona abdominală este legată de sistemul digestiv, însă sistemul de inteligenţă artificială i-a recomandat să consulte un medic ginecolog.

Pentru a construi baza de date din spatele inteligenţei artificiale, în ultimii doi ani spitalul a înregistrat în sistem istoricul medical a peste 100.000 de pacienţi din ultimii 12 ani.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO