Business Internaţional

Soluţii portugheze pentru crize europene: taxă suplimentară pentru companiile cu profit de peste 10 mil. euro

Soluţii portugheze pentru crize europene: taxă suplimentară pentru companiile cu profit de peste 10 mil. euro

Pedro Passos Coelho. Foto: AFP/Mediafaxfoto

Autor: Marius Oncu

14.10.2011, 15:55 346

Guvernul portughez a anunţat, vineri, o taxă suplimentară de cel puţin 5% pentru companiile cu profituri de peste zece milioane de euro, măsura de austeritate fiind necesară pentru a respecta obiectivele fiscale convenite în pachetul de ajutor financiar de la UE şi FMI, transmite Reuters.

După ce joi a prezentat un set de măsuri de reducere de cheltuieli, care practic diminuează salariile angajaţilor din sectorul public, premierul Pedro Passos Coelho (foto) a afirmat că anul următor companiile cu profit de peste zece milioane de euro vor trebui să plătească o taxă suplimentară de cel puţin 5%.

Portugalia a impus o taxă de 2,5% pentru companiile cu profit mai mare de 2,5 milioane de euro în mai, înainte de a conveni pachetul de ajutor financiar de 78 de miliarde de euro cu finanţatorii externi.

Portugalia trebuie să dovedească partenerilor europeni şi investitorilor că îşi va respecta obiectivele printr-un buget credibil, indiferent de cât de dur, a spus Passos Coelho, într-un discurs în Parlament. Proiectul de buget pentru anul următor va fi prezentat legislativului săptămâna următoare.

Portugalia trebuie să coboare deficitul bugetar anul următor la 4,5%, de la 5,9% estimat pentru acest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO