Business Internaţional

Şomajul a crescut pentru prima dată în Marea Britanie în ultimul an. Cu cât a scăzut numărul persoanelor care muncesc

Şomajul a crescut pentru prima dată în Marea Britanie...

Autor: Corina Zamfir

14.12.2016, 19:19 311

Rata de angajare a scăzut pentru prima dată în Marea Britanie în ultimul an în condiţiile în care piaţa forţei de muncă a arătat semne de slăbiciune, scrie Bloomberg.

Numărul persoanelor care lucrează a scăzut cu 6.000 până la 31,76 milioane de oameni, conform Oficiului Naţional de Statistică din Marea Britanie. În timp ce declinul a fost unul mic, iar rata şomajului a rămas neschimbată la 4,8%, biroul de statistică a declarat că piaţa forţei de muncă "pare să se fi aplatizat în ultimele luni."

"Aceasta este prima dezamăgire autentică pe care am observat-o în datele dure în urma votului Brexit", a declarat Alan Clarke, economist la Scotiabank din Londra. "A fost o scădere treptată" şi "este o veste proastă pentru o creştere anul viitor", adaugă economistul.

Datele de pe o singură lună au arătat că rata şomajului a crescut la 4,9% , în octombrie, de la 4,6% în septembrie. Rata şomajului a scăzut în cursul perioadei de trei luni cu 16.000 la 1,62 de milioane de euro, iar scăderea numărului de persoane din câmpul muncii a fost depăşit de cei care au părăsit zona  forţei de muncă. De asemenea, s-a înregistrat o scădere de 22.000 în rândul populaţiei active pe parcursul acestei perioade.

Însă, îngrijorător este că ocuparea forţei de muncă cu normă întreagă a scăzut cu 51.000 în perioada august - octombrie. Cererile din partea şomerilor, care reprezintă o măsură mai restrânsă a şomajului, au crescut în noiembrie pentru a patra lună consecutiv.

Cifrele au venit cu o zi înainte ca Banca Angliei să anunţe cea mai recentă decizie politică, de a menţine rata dobânzii cheie la un minim record de 0,25%. După tăierea ratei în luna august, factorii de decizie au avertizat care sunt riscurile inflaţioniste provocate de căderea lirei sterline,  căderea în urma votului din iunie din Marea Britanie pentru ieşirea din Uniunea Europeană.

"În cazul în care oportunităţile de angajare se micşorează, vom vedea în continuare riscul negativ privind  încrederea şi activitatea în general", a declarat James Knightley, economist la ING Bank NV din Londra.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO