Business Internaţional

Şomajul din Germania a ajuns la minimul ultimilor 20 de ani, iar optimismul populaţiei creşte

Şomajul din Germania a ajuns la minimul ultimilor 20 de ani, iar optimismul populaţiei creşte

Preşedintele Bundesbank Jens Weidmann a avertizat că bailout-urile ar putea începe să submineze cele mai puternice economii ale zonei euro, inclusiv Germania. Foto: AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

01.02.2013, 00:05 2290

Numărul persoanelor fără loc de muncă s-a redus cu 16.000 în ianuare, la 2,92 milioane, în timp ce economiştii anticipau o creştere, scrie Bloomberg. Astfel, rata şomajului a scăzut de la 6,9% la 6,8%, cel mai redus nivel al ultimilor 20 de ani.

Ca număr, diferenţa este mică, dar reflectă optimismul din economia reală, surprinzător având în vedere că PIB-ul a scăzut probabil cu până la 0,5% în ultimele trei luni ale anului trecut din cauza încetinirii exporturilor pe fondul crizei şi recesiunii din zona euro.

Încrederea investitorilor şi a oamenilor de afaceri în economie a crescut peste aşteptările analiştilor în ianuarie, iar un indicator care măsoară activitatea din servicii a urcat la maximul ultimelor 19 luni.

Companiile mici şi mijlocii, coloana vertebrală a economiei germane, intenţionează să-şi majoreze personalul anul acesta, cu toate că majoritatea managerilor se aşteaptă ca economia să stagneze.

Optimismul este omniprezent

Iar ceea ce este mai important, optimismul companiilor se transmite şi la nivelul populaţiei. Un indicator anticipativ al institutului german de cercetare Gfk arată că încrederea populaţiei va creşte în februarie.

Dacă se va traduce prin majorarea cheltuielilor, re­venirea încrederii populaţiei - alimentată şi de salariile mai mari şi inflaţia limitată - ar putea ajuta economia Germaniei să amortizeze încetinirea creşterii exporturilor, notează The Wall Street Journal.

"Consumatorii se aş­teaptă la revenirea gra­duală a economiei în acest an datorită calmului de pe pieţele financiare", spun analiştii de la Gfk. Ei subliniază că populaţia continuă să aibă încredere că situaţia de pe piaţa muncii va rămâne stabilă şi, încurajată de semnele că zona euro a depăşit cea mai dificlă parte a crizei, cheltuieşte mai mult şi economiseşte mai puţin.

Situaţia din Germania contrastează cu cea din alte state din miezul zonei euro, precum Franţa, a doua mare economie europeană. Aici, încrederea consumatorilor a stagnat în ianuarie. Situaţia este mai gravă în economiile de la periferia zonei euro. "În timp ce multe persoane din statele de la periferia zonei euro îşi consumă economiile pentru a-şi plăti facturile, germanii încă au chef de cumpărături", a explicat Carsten Brzeski, economist la ING.

Federaţia Industriilor Germane anticipează că economia va evita recesiunea şi va creşte cu 0,8% anul acesta. Avansul economiilor Chinei şi SUA va susţine exporturile germane, care ar putea creşte cu 3% în 2013. PIB-ul german a urcat cu 0,7% anul trecut, creştere mult mai lentă decât cea de 3% din 2011.

Berlinul muşcă mâna care hrăneşte economia

Afacerile mici şi mijlocii din Germania, aşa-numitele Mittelstand, au ajutat masiv la limitarea creşterii şomajului în timpul crizei economice mondiale. Aceste companii au creat 104.000 de locuri de muncă între 2007 şi 2010, în timp ce companiile mari au eliminat 120.000 de posturi. Însă Mittelstandurile au început să simtă presiuni fiscale mai mari după ce Berlinul le-a obligat să suporte alături de populaţie subvenţionarea energiei verzi. Factura la energie a fost mărită de la începutul anului pentru a fi finanţate aceste subvenţii în cadrul planului guvernului de a se renunţa treptat la energia nucleară în favoarea celei din resurse regenerabile.


Germania este principalul partener comercial al României

Cu o pondere de 19% în totalul exporturilor şi de 17,5% în importuri, Germania este de departe cel mai mare partener comercial al României.

În primele nouă luni ale anului trecut, exporturile României către cea mai mare economie europeană s-au situat la 6,3 miliarde de euro, în timp ce importurile s-au cifrat la 7,1 miliarde euro, potrivit celor mai recente date disponibile de la INSSE.

În funcţie de produse, schimburile comeciale sunt echilibrate. Astfel, România exportă în Germania, dar şi importă, în principal utilaje şi echipamente mecanice şi electrice, vehicule şi echipamente de transport, textile şi metale de bază.

Euro nu va trece de 1,40 de dolari pe unitate

Euro, cândva în pragul colapsului, a ajuns o vedetă a pieţelor valutare şi s-a apreciat în săptămâna aceasta la cel mai ridicat nivel din ultimele 14 luni, de 1,3560 dolari pe unitate. Dar chiar şi unii dintre investitorii care au ajutat la propulsarea monedei unice spun că ascensiunea nu va mai continua mult deoarece economia zonei euro are probleme mari, iar un euro puternic va înrăutăţi situaţia, scrie The Wall Street Journal.

În plus, Banca Centrală Europeană nu va rămâne inertă în războiul valutar în care alte bănci centrale îşi devalorizează monedele naţionale prin acţiuni care duc la aprecierea euro.

"Îmi pot imagina creşteri de 2-3% pentru euro, dar nu trebuie aşteptată o revenire continuă. Nu ne aşteptăm ca euro să treacă peste 1,40 de dolari pe unitate", a spus Joe Corbach, analist la Global Swiss Asset Management.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO