Business Internaţional

Şomajul în UE continuă să crească, peste 26 de milioane de oameni fără loc de muncă în ianuarie

Şomajul în UE continuă să crească, peste 26 de...

Autor: Departamentul Social

26.03.2013, 18:31 396

Potrivit celui mai recent Buletin trimestrial al Comisiei Europene privind ocuparea forţei de muncă şi situaţia socială, situaţia socială şi a ocupării forţei de muncă în UE a rămas critică în al patrulea trimestru al anului 2012, numărul locurilor de muncă fiind în scădere la nivel global şi rata şomajului în creştere, în timp ce situaţia financiară a gospodăriilor a rămas gravă.

CE precizează că şomajul a continuat să crească în ianuarie 2013, afectând 26,2 milioane de persoane în UE (19 milioane în zona euro), adică 10,8% din populaţia activă (11,9% în zona euro).

Relevant este, în acelaşi context, şi decalajul în materie de rată a şomajului între sud/periferie şi nordul zonei euro, care a ajuns la valoarea fără precedent de 10 puncte procentuale în 2012.

"PIB-ul UE s-a contractat cu 0,5% în cursul celui de-al patrulea trimestru din 2012, aceasta fiind cea mai mare scădere de la începutul anului 2009. Nivelul global al ocupării forţei de muncă în UE a scăzut cu 0,4% în 2012, evoluţii pozitive fiind înregistrate doar în ceea ce priveşte munca cu fracţiune de normă. Numai în al patrulea trimestru din 2012, nivelul ocupării a scăzut cu 0,2% în comparaţie cu trimestrul precedent", se mai arată într-un comunicat de marţi al CE.

"Criza socială din Europa continuă să se agraveze, iar în mai multe state membre nu se întrevede o îmbunătăţire concretă. Persoanele cele mai sărace au fost adesea şi cele mai grav afectate. Guvernele trebuie să investească pentru a face posibilă o creştere favorabilă incluziunii şi pentru a le oferi cetăţenilor o şansă reală de a avea un trai decent; pachetul recent al Comisiei de măsuri privind investiţiile sociale a prezentat mai multe soluţii în acest sens. Mai întâi de toate însă avem nevoie de mai multă solidaritate, atât la nivel naţional, cât şi între statele membre. Numai împreună vom putea depăşi această criză", a declarat comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, László Andor.

Datele Comisiei indică, totodată, niveluri record ale şomajului şi inactivităţii în rândul tinerilor. Astfel, nu numai că şomajul în rândul tinerilor a atins un nou nivel record în întreaga UE (23,6% din tinerii activi erau şomeri în ianuarie 2013), dar şi perioadele de şomaj au avut tendinţa de a deveni mai lungi pentru această categorie de populaţie.

"În trimestrul trei din 2012, 7,1% din tinerii activi nu aveau un loc de muncă de mai mult de un an, faţă de 6,3% în anul precedent. Această tendinţă antrenează riscul major ca tinerii să se distanţeze de piaţa forţei de muncă şi de societate în ansamblu. Numărul tot mai mare de tineri sub 25 de ani care nu lucrează şi nici nu urmează studii şi cursuri de formare, în prezent de aproximativ 8 milioane, este la rândul său un motiv major de îngrijorare", precizează sursa citată.

Pentru a contribui la reducerea nivelurilor inacceptabile ale şomajului în rândul tinerilor, Comisia a prezentat, în 5 decembrie 2012, un pachet de măsuri privind încadrarea în muncă a tinerilor, care include o propunere de recomandare privind introducerea unei "garanţii pentru tineret" în fiecare stat membru, pentru a se asigura că toţi tinerii cu vârste de până la 25 de ani primesc oferte de angajare, de formare continuă, de ucenicie sau de stagii de bună calitate în termen de patru luni de la terminarea educaţiei formale sau de la intrarea în şomaj.

Acelaşi buletin trimestrial analizează şi efectele negative ale crizei asupra natalităţii. Astfel, începând din 2009, natalitatea şi-a încetat creşterea şi s-a stabilizat la puţin sub 1,6 copii pe femeie în UE. Vârsta medie a femeilor la naşterea copilului a continuat să crească şi a atins pragul de 30 de ani. Pe de altă parte, speranţa de viaţă a continuat să crească şi a ajuns la 77,4 ani pentru bărbaţi şi 83,1 ani pentru femei.

Consiliul European din martie 2013 a confirmat că soluţionarea problemei şomajului şi a consecinţelor sociale ale crizei reprezintă în continuare o prioritate majoră a politicilor UE şi a celor naţionale. În februarie 2013, Comisia a prezentat un pachet de măsuri privind investiţiile sociale care le oferă statelor membre orientări pentru o mai mare eficienţă şi eficacitate a politicilor sociale ca răspuns la provocările importante cu care se confruntă. În cadrul pachetului de măsuri s-a subliniat că investiţiile publice în domenii precum îngrijirea copiilor, educaţie sau sprijinul pentru îmbătrânirea activă şi în condiţii bune de sănătate trebuie menţinute sau intensificate chiar şi atunci când bugetele naţionale sunt limitate, deoarece fără aceste investiţii, multe persoane nu au posibilitatea de a participa în societate sau de a-şi dezvolta potenţialul economic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO