Business Internaţional

Şomajul Italiei a atins cel mai crescut nivel din ultimii 12 ani

Şomajul Italiei a atins cel mai crescut nivel din ultimii 12 ani

Foto: Shutterstock

Autor: Ioana Nita

04.06.2012, 00:08 403

Rata şomajului din Italia a crescut în luna aprilie mai mult decât au estimat analiştii, atingând cel mai înalt nivel din ultimii 12 ani pe fondul adâncirii recesiunii în cea de-a patra economie europeană ca mărime, scrie Bloomberg.

Conform unui raport preliminar al institutului de statistică de la Roma Istat, rata şomajului în luna aprilie a fost de 10,2%, aceasta fiind cea mai ridicată valoare din primul trimestru al anului 2000 până în prezent.

Economia Italiei, aflată în cea de-a patra recesiune din 2001 până în prezent, se va contracta cu 1,5% anul acesta, urmând ca în 2013 să se extindă cu 0,5%, potrivit celui mai recent raport al Istat. Producţia industrială din mai ar putea scădea cu 0,6% din cauza cutremurelor din nordul ţării, ale căror consecinţe se vor reflecta în producţia internă pe o perioadă îndelungată.

"Dat fiind că Produsul Intern Brut (PIB) este încă în scădere, sectorul privat al serviciilor va întâmpina dificultăţi în a genera un număr semnificativ de noi locuri de muncă", a afirmat Raj Badiani, economist la Global Insight din Londra. El a menţionat că angajările din sectorul public, atât la nivel central, cât şi la nivel local se vor diminua ca urmare a reducerilor cheltuielilor bugetare.

Senatul de la Roma a aprobat la sfârşitul lunii trecute măsuri de reformă a pieţei muncii care includ noi reglementări cu privire la angajarea şi concedierea personalului. Pentru a deveni lege, reforma are nevoie de aprobarea camerei deputaţilor.

Ministrul muncii Elsa Fornero a declarat că noile reguli privind concedierea angajaţilor ar trebui aplicate şi în cazul funcţionarilor publici. "Nu pot exista diferenţe între reglementările din sectorul privat şi cel public", a spus Fornero.

Nivelul şomajului a trecut de 10% mai devreme decât anticipau specialiştii şi este încă o lovitură dată unei economii slăbite de măsuri de austeritate şi dezastre naturale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO