Business Internaţional

Şomajul poate ucide

Şomajul poate ucide

Autor: CătăIina Apostoiu

17.05.2016, 00:00 787

Şomajul ucide în fiecare an între 10.000 şi 14.000 de persoane în Franţa în urma unor maladii cronice, a hipertensiunii sau a recidivelor cancerului. Şomajul nu este o sinecură. Este realitatea adesea trecută cu vederea amintită într-un studiu recent al Consiliului Economic şi Social European (CESE), scrie Le Monde. „Odată cu creşterea puternică a ratei şomajului, există o tendinţă în creştere de a ataşa şomerilor o imagine de leneşi şi infractori”, scrie autorul studiului, Jacqueline Farache, membră a departamentului de afaceri sociale şi sănătate a CESE.

„Uităm însă în totalitate traumele şi daunele considerabile provocate de situaţiile de şomaj”. Cifrele sunt grăitoare. Cei fără un loc de muncă prezintă de 2,32 ori mai multe riscuri de a avea o stare de sănătate precară şi de 1,34 de ori mai multe riscuri de a deveni obezi comparativ cu cei care muncesc. Iar consecinţele sunt adesea fatale. La propriu. Potrivit unei analize a Inserm publicată în revista International Archives of Occupational and Environmental Health, se estimează că şomajul ucide în fiecare an între 10.000 şi 14.000 de persoane în Franţa în urma unor maladii cronice, hipertensiune sau recidive ale cancerului. Sănătatea psihică poate avea de asemenea de suferit. Aproximativ 24% dintre bărbaţii şi 26% dintre femeile aflate în şomaj semnalează cel puţin un simptom de depresie sau anxietate. Iar mulţi sunt în pericol să comită ireparabilul.

Astfel, o creştere de 10% a ratei şomajului s-ar traduce printr-o creştere cu 1,5% a ratei suicidului. Trauma nu se rezumă la nivelul individului, ci atinge cuplul, copiii şi viitorul familiei, sporind riscul de separare şi izolare socială. Costurile directe ale şomajului reprezintă 6% din produsul intern brut, sau aproape 120 miliarde de euro. Aceasta fără a include cheltuielile totale de sănătate legate de stress şi de teama de a pierde locul de muncă. „Dacă vom continua să nu avem grijă de cei care aflaţi în căutarea unui loc de muncă, întreaga societate va avea de suferit”, concluzionează Jacqueline Farache.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO