Business Internaţional

Şomajul va depăşi până în 2017 record după record la nivel mondial, iar inegalitatea dintre venituri ameninţă să destabilizeze societatea

Şomajul va depăşi până în 2017 record după record la nivel mondial, iar inegalitatea dintre venituri ameninţă să destabilizeze societatea

Klaus Schwab, economistul german care a fondat Forumul Economic Mondial: „Acum a venit rândul politicienilor să acţioneze, dar şi al liderilor din afaceri“. Foto: AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

23.01.2013, 00:06 1757

Avertismentul scoate în evi­denţă riscul inega­li­tă­ţii, despre care Klaus Schwab, fondatorul Fo­ru­mului Economic Mon­dial, spune că ameninţă să desta­bilizeze "so­cietatea globală". Urmările? Migra­ţii în masă şi revolte populare, atenţio­nează analiştii.

"Avem decalaje prea mari în lume; avem nevoie de mai multă includere. Dacă vom continua să avem o creştere ne­cuprinzătoare şi nu punem capăt pro­blemei şomajului, în special a şoma­jului din rândul tinerilor, societatea noastră globală nu va mai fi suste­na­bilă", a spus Schwab, economistul ger­man care a pus bazele reuniunii anuale a liderilor politici şi din afaceri de la Davos - Forumul Economic Mondial.

Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) estimează că şomajul la nivel mondial va ajunge anul acesta la 202 mi­lioane de persoane, peste recordul isto­ric înregistrat în 2009, de 198 milioane de persoane. În 2014, numărul persoa­nelor fără loc de muncă va urca la 205 milioane, scrie CNBC.

Deşi cele mai recente crize au avut ca origine lumea dezvoltată, trei sferturi din numărul total al noilor şomeri de anul trecut au provenit din celelalte eco­no­mii, cele mai mari probleme fiind în Asia de Est, Asia de Sud şi Africa Sub­sahariană.

OIM atribuie această situaţie "efec­tului de revărsare" al creşterii slabe din econo­miile avansate şi în special al re­cesiunii din Europa. "Principalul meca­nism de trans­mi­te­re a fost comerţul internaţional, dar re­giuni precum America de Sud şi Ca­rai­be­le au suferit din cauza creşterii vola­ti­li­tă­ţii fluxurilor internaţionale de ca­pital", a ex­plicat Ekkehard Ernst, analist la OIM. De asemenea, el dă vina pentru agra­va­rea problemei şomajului pe necon­cor­dan­ţele dintre politicile monetare şi cele buge­tare şi pe modul lacunar şi ezitant în care au fost abor­da­te criza datoriilor su­ve­rane şi turbu­lenţele din sectorul financiar.

Organizaţia este îngrijorată în parti­cular de un aspect al şomajului, lipsa de speranţă, care determină şomerii să nu-şi mai caute loc de muncă.

Disparitatea severă dintre venituri este cel mai mare risc pentru societate

Temerile OIM sunt completate de cele ale organizaţiei Forumul Economic Mon­dial (WEF). Un studiu al acesteia a identificat în inegalitatea severă dintre veni­turi cel mai mare risc cu care se con­fruntă omenirea. În lumina acestui stu­diu, Branko Milanovic, economistul-şef al grupului de cercetare al Băncii Mon­diale, a atenţionat că inegalitatea severă dintre venituri ar putea alimenta migraţii în masă şi revolte. Iar "Primăvara ara­bă", o serie de proteste care au pornit în 2010 în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord mai ales în ţările totalitariste, pare să-i dea dreptate. Demonstraţii de stradă de o amploare deosebită au avut loc în Egipt, Algeria, Yemen, Libia, Iordania, Bah­rain, Maroc, Kuwait şi Iran.

"Acum a venit rândul politicienilor să acţioneze, dar şi al liderilor din afa­ceri", a spus Schwab. Studiul WEF no­tea­ză că liderii din afaceri şi specialiştii în eco­nomie se tem că politicienii nu reu­şesc să rezolve problemele funda­men­ta­le. În afara inegalităţii veniturilor şi finan­ţe­lor nesustenabile ale guvernelor, orga­ni­zaţia vede în fenomenele meteo severe un alt risc mondial major, potrivit agen­ţiei Thomson Reuters.

Calmul înşelător din zona euro

În zona euro criza a intrat într-o fază nouă, înşelătoare pentru guverne, care acum doar pot spera că reformele cu acţiune lentă vor da rezultate înainte ca alegătorii să se sature de austeritate şi de şomajul ridicat.

Dar analiştii consideră că anul aces­ta va fi mai puţin traumatizant decât 2012 pentru zona euro. Condiţiile finan­ciare s-au îmbunătăţit enorm de când Banca Centrală Europeană a promis că va face orice pentru a proteja euro. Cos­tu­rile de finanţare ale ţărilor periferice pu­ternic îndatorate au scăzut consi­de­ra­bil, proble­me­le de finanţare ale băncilor sunt mai mici, iar bursele de acţiuni şi-au revenit.

Ţările periferice au făcut progrese no­ta­bile în reducerea deficitelor buge­tare şi comerciale şi au introdus reforme struc­turale dificile - printre care flexi­bi­li­zarea pieţei muncii - atât pentru po­liticieni, cât şi pentru populaţie. Dar ana­liştii atenţionează că cererea va ră­mâne sla­bă, în timp ce şomajul, deja la un nivel re­cord (rata şomajului din zona euro este de aproate 12%), va continua să crească.

"Problema este să acoperi golul din ur­mă­torii doi-trei ani, în care imple­men­tezi măsurile corecte, dar nu poţi culege niciun fruct. Prin urmare, este o pro­blemă de a gestiona aşteptările popu­laţiei", a spus Sebastian Barnes, con­silier la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.

Bundesbank se teme de intensificarea războiului valutar

Dar din inima zonei euro, din Ger­ma­nia, se aude un alt avertisment, acela al preşedintelui Bundesbank Jens Weid­mann. El atenţionează că erodarea in­de­pen­denţei băncilor centrale riscă să dez­lănţuiască un val de devalorizări mo­ne­ta­re, cu scopul de a face economiile mai com­petitive, pe care marile econo­mii le-au evitat în timpul crizei financiare, scrie Financial Times.

"Se poate observa deja o agresi­vi­tate alar­mantă, de exemplu în Ungaria sau Ja­ponia, unde noile guverne se implică ma­siv în afacerile băncilor centrale, cer po­li­tici monetare şi mai agresive şi ameninţă să pună capăt autonomiei băn­ci­lor centrale", a spus Weidmann, no­tând printre consecinţe politicizarea cursu­lui de schimb.

Merkel şi Hollande visează la o "U(E)topie"

Angela Merkel (foto dr.) şi François Hollande, liderii Germaniei şi Franţei, au încurajat tinerii să fie "utopişti" şi să viseze la un stat federal european cu sistem fiscal comun. Indemnul a venit în ajunul festivităţilor de ieri prin care s-au aniversat 50 de ani de la semnarea tratatului de pace franco-german de la Elysée, scrie EUobserver.

"Când tratatul a fost semnat, în urmă cu 50 de ani, aveam amândoi opt ani. Eu eram în Germania de Est atunci şi cine ar fi crezut că într-o bună zi vom fi amândoi aici", a spus Merkel în faţa unui public format din studenţi germani şi francezi şi militari tineri. Festivităţile de comemorare au avut loc la Berlin, unde Hollande a călătorit cu toţi miniştrii săi şi toţi parlamentarii francezi.

Merkel a menţionat că programul Erasmus, de schimb de experienţă pentru studenţi, ar trebui extins la tineri aflaţi la începutul carierei profesionale şi a îndemnat publicul să folosească portalul UE Eures pentru găsirea unui loc de muncă. Foarte puţini tineri din audienţă ştiau despre acest portal. Programul Erasmus a fost pe punctul de a fi închis anul trecut din cauza eforturilor guvernelor de a reduce bugetul UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO