Business Internaţional

Sondajele preconizează că Londra va rămâne cel mai mare centru financiar din lume, în ciuda Brexit-ului

Sondajele preconizează că Londra va rămâne cel mai...

Autor: Alex Ciutacu

16.09.2017, 13:46 906

Deşi Frankfurt şi Paris au intrat în lupta pentru a deveni cele mai mari centre financiare europene, sondajele spun că Londra va rămâne cel mai mare centru financiar din lume, depăşind New York-ul din punct de vedere al atractivităţii financiare,  chiar dacă Marea Britanie părăseşte Uniunea Europeană, potrivit Reuters.

Plecarea Marii Britanii din blocul economic a alimentat speculaţiile unor oameni politici şi ale unor economişti conform cărora Londra va pierde statutul de prim centru financiar al lumii, dar nu există momentan dovezi semnificative care să susţină predicţiile.

Londra s-a situat pe primul loc, urmată de New York, Hong Kong şi Singapore în indexul GFCI( global financial centers index), realizat de Z/Yen. Acest index clasează 92 de centre financiare ţinând cont de factori precum infrastructura şi accesul la forţă de muncă foarte bine pregătită. New York s-a clasat cu 24 de puncte în spatele capitalei britanice, diferenţa dintre cele două atingând o culme nemaiîntâlnită din 2007.

Punctajul New York-ului a scăzut cu 24 de puncte de anul trecut, înregistrând cea mai mare scădere dintre competitorii de top. Autorii sondajului susţin că această scădere se datorează probabil instabilităţii din jurul pieţei de comerţ din Statele Unite.

De când a devenit preşedinte în ianuarie, Donald Trump a retras Statele Unite din tratatul comercial trans-Pacific şi urmăreşte o politică economică din ce în ce mai izolaţionistă.

Cel mai puternic grup financiar de lobby din Marea Britanie, TheCityUk, atrage atenţia împotriva complacerii în situaţie şi cere claritate şi transparenţă în acordurile tranzaţionale pentru părăsirea Uniunii Europene, care se vor aplica după aprilie 2019, când Marea Britanie ar trebui să părăsească uniunea.

Din iunie, de când a fost realizat sondajul, discuţiile dintre ministrul Brexit-ului David Davis şi corespondentul său din Comisia Europeană, Michel Barnier, se desfăşoară într-un mod din ce în ce mai certăreţ.

Ultimele două luni au înregistrat de asemenea o creştere în numărul de bănci care enunţă dorinţa de a-şi stabili centrele în alte oraşe europene, atractive din punct de vedere financiar. Majoritatea băncilor de factură americană, britanică sau japoneză susţin că îşi vor stabili unităţile în Frankfurt sau Dublin.

Frankfurt a avansat în topul GFCI, de la poziţia a 23-a la poziţia a 11-a, iar Dublin se află acum pe locul 30, avansând de pe locul 33.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO