Business Internaţional

Sony devine cea mai mare casă de producţie din lume după ce pariază 2,3 miliarde de dolari pentru a prelua grupul EMI

Sony devine cea mai mare casă de producţie din lume...

Autor: Alex Ciutacu

23.05.2018, 09:00 152

Sony a anunţat săptămâna aceasta că va plăti 2,3 miliarde de dolari pentru a prelua controlul grupului EMI, transformându-se astfel în cea mai mare casă de producţie din industrie, care a revenit la viaţă datorită trendului serviciilor de streaming, potrivit Reuters.

Achiziţia este cea mai mare mişcare strategică de până acum a CEO-ului Kenichiro Yoshida şi aduce companiei Sony un portofoliu cu peste 2 milioane de compoziţii muzicale de la artişti internaţionali precum Kanye West, Sam Smith şi Sia.

Tranzacţia face parte din misiunea lui Yoshida de a stabiliza veniturile companiei din streaming şi de a avea drepturi asupra unui conţinut mai amplu – o strategie total diferită faţă de cea a predecesorilor săi care au schimbat focusul companiei Sony departe de electronice.

„Investiţiile în conţinut şi în proprietate intelectuală reprezintă cheia pentru creşterea noastră pe termen lung”, transmite el în cadrul unei conferinţe de presă.

Răspândirea internetului a micşorat piaţa industriei muzicale din 1999 până în 2014, spune Yoshida, dar acesta a adăugat că piaţa cunoaşte „o a doua viaţă” prin intermediul platformelor de streaming.

Tranzacţia evaluează EMI Music Publishing la 4,75 miliarde de dolari, sumă ce include şi datorii, mai mult decât dublu faţă de suma de 2,2 miliarde de dolari pe care un consorţiu condus de Sony a plătit-o în 2011 pentru a prelua o parte din companie.

Sony, care conduce businessul încă de atunci, va achiziţiona 60% din participaţia deţinută de Mubadala Investment Company, crescându-şi deţinerile în companie la aproximativ 90%, faţă de 30% în prezent.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO