Business Internaţional

Spania a cerut oficial zonei euro un ajutor pentru bănci de 100 mld. euro

Spania a cerut oficial zonei euro un ajutor pentru bănci de 100 mld. euro

Autor: Marius Oncu

26.06.2012, 00:03 201

Spania a cerut ieri oficial statelor din zona euro ajutor financiar pentru sectorul bancar, erodat de creditele devenite toxice după prăbuşirea pieţei imobiliare, şi negociază detaliile sprijinului, inclusiv cele legate de facilitatea europeană care va fi utilizată pentru linia de credit de până la 100 mld. euro, scrie Bloomberg.

Cererea a venit sub forma unei scrisori trimise de ministrul spaniol al economiei Luis de Guindos şefului Eurogroup Jean-Claude Juncker. Un memorandum de înţelegere va fi finalizat înainte de 9 iulie, când are loc o reuniune a miniştrilor de finanţe din statele zonei euro.

Spania şi statele din zona euro au convenit pachetul de ajutor financiar pentru băncile spaniole în iunie. Băncile din Spania, afectate de o criză puternică în sectorul imobiliar, ar putea avea nevoie de până la 62 mld. euro pentru a face faţă celui mai pesimist scenariu, au arătat analize realizate de două firme de audit.

Analizele, dar şi un raport al FMI indicând un necesar de recapitalizare de cel puţin 37 mld. euro ar trebui luate în calcul ca punct de pornire pentru memorandumul de înţelegere, a spus De Guindos. Nu a fost încă stabilit dacă pentru susţinerea Spaniei va fi folosită Facilitatea Europeană de Stabilitate Financiară sau Mecanismul European de Stabilitate, care va deveni fucţional în iulie.

Comisia Europeană a anunţat că va impune condiţii referitoare la modul cum va fi restructurat sectorul bancar ca parte a ajutorului financiar. Executivul comunitar agreează ideea înfiinţării unei bănci pentru active toxice în Spania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO