Business Internaţional

Spania a plătit scump ca să îşi vândă obligaţiunile

17.06.2010, 23:05 25

Spania a strâns 3,5 mld. euro în urma emisiunii de obligaţiunila 10 şi la 30 de ani, suma maximă stabilită pentru aceastălicitaţie, în condiţiile în care temerile legate de datoriileSpaniei s-au mai liniştit.

Madrid a vândut obligaţiuni la zece ani în valoare de 3 mld.euro, însă a fost nevoită să plătească un randament de 4,864%,comparativ cu 4,045% la licitaţia din 20 mai, potrivit BănciiSpaniei, scrie Bloomberg. Diferenţa între randamentele titlurilorspaniole şi cele germane, considerate mai sigure, a fost de 2,23%în timpul licitaţiei - cel mai ridicat nivel de după introducereamonedei euro - însă după aceea s-a redus la 209,4 puncte de bază.La sfârşitul lunii mai diferenţa era de 160 de puncte de bază.

Cererea a fost cu 89% mai mare decât oferta. Randamentultitlurilor cu scadenţa la 30 de ani a fost 5,908%.

Costurile de creditare pentru guvernul spaniol au crescut pânăla un nivel record pe fondul temerilor că situaţia economiei şi afinanţelor publice se înrăutăţeşte.

"Cererea mare pentru obligaţiunile spaniole ar trebui să ajutela restaurarea încrederii", a spus Ciaran O'Hagan, strateg pevenituri fixe la Société Générale din Paris. "Un nivel satisfăcătoral cererii a fost posibil doar după ieftinirea considerabilă atitlurilor spaniole în ultimele zile."

Titluri de datorie emise de Spania în valoare de 24,7 mld. euroau scadenţa în luna iulie. Statul încearcă să convingă investitoriică poate reduce al treilea cel mai mare deficit din zona euro,ajutând totodată băncile de economii ale statului şi economia, carea fost în recesiune în ultimii doi ani.

Spania adoptă acum măsuri de austeritate. Printre acestea senumără reducerea cu 5% a salariilor angajaţilor din sectorulpublic, într-un efort de a reduce creditarea şi de a ajuta larestaurarea credibilităţii în rândul creditorilorinternaţionali.

Deficitul bugetar al Spaniei depăşeşte în prezent nivelul de 11%din PIB - mult peste limita de 3% impusă de UE.

Pe fondul temerilor legate de situaţia Spaniei, moneda euro s-adepreciat la începutul zilei în raport cu dolarul american, pentruca ulterior să îşi revină. Cursul de schimb s-a stabilizat la1,2388 dolari pentru un euro, moneda unică europeană apreciindu-secu 0,13%.

Vor publicarea rezultatelor testelor destres

Decizia Băncii Naţionale a Spaniei de a publica rezultateletestelor de stres ce au avut ca subiecţi creditorii statului iberici-ar putea forţa pe vecinii europeni să meargă în aceeaşi direcţie,în condiţiile în care investitorii cer o mai mare transparenţă înceea ce priveşte situaţia băncilor, scrie Bloomberg. Banca Spanieiva face publice rezultatele pentru ca investitorii să aibă maimulte informaţii despre starea "de sănătate" a băncilor.

30 mld. euro pentru restructurarea băncilor

Spania ar putea utiliza 30 mld. euro din banii Fondului pentruRestructurarea Ordonată (FROB) a sistemului bancar pentru a acoperinevoile de finanţare ale băncilor, potrivit ministrului de economieElena Salgado. FROB, care a fost creat pentru ajutorarea sistemuluibancar, poate oferi împrumuturi de până la 99 mld. euro pentruajutorarea instituţiilor de creditare. Salgado a spus că "suma pecare o oferă FROB va fi suficientă pentru toate nevoilebăncii".

Ajutorul financiar pentru Madrid nu este pe agendaUE

Liderii Uniunii Europene nu plănuiesc să discute despre unposibil ajutor financiar pentru Spania în cadrul summitului ce aavut loc ieri. Declaraţia a survenit unei serii de zvonuri potrivitcărora statul iberic ar putea beneficia de un ajutor similar celuiprimit de Grecia, scrie Associated Press. Cancelarul german AngelaMerkel a anunţat înainte de summit că va cere reguli bugetare maidure şi va încuraja Spania să facă eforturi susţinute pentru areforma piaţa muncii şi pentru a realiza reducerile bugetare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO