Business Internaţional

Spania construieşte în continuare, deşi bula imobiliară s-a spart şi nimeni nu cumpără

Spania construieşte în continuare, deşi bula s-a spart şi nimeni nu cumpără

Foto: Shutterstock

Autor: Andrei Cîrchelan

02.05.2012, 17:11 1213

Dezvoltatorii imobiliari continuă să construiască în Spania, deşi nu au cumpărători, mizând în continuare pe o bulă imobiliară care s-a spart şi care riscă să afunde ţara într-o criză similară cu cea din Irlanda, doar că de dimensiuni mult mai mari, potrivit Bloomberg.

Bula imobiliară, sistemul bancar şi PIB-ul

Spania, a cincea economie ca mărime în Europa, este unul din fronturile principale ale luptei europenilor împotriva crizei datoriilor guvernamentale. Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P) a redus la începutul săptămânii ratingurile a 11 mari bănci spaniole. Lovitura a venit înainte ca biroul naţional de statistică iberic să anunţe că Produsul Intern Brut a scăzut cu 0,3% în primul trimestru, marcând astfel a doua recesiune din ultimii trei ani.

Economia Spaniei este de aproape două ori mai mare decât economiile combinate ale Greciei, Portugaliei şi Irlandei. Randamentele titlurilor de stat iberice pe 10 ani au crescut de la 4,8% în Februarie la 5,9% în prezent, ajungând aproape de un nivel la care celelalte state au necesitat pachete de finanţare externă pentru a evita falimentul.

În Madrid, premierul iberic Mariano Rajoy duce în paralel o luptă de calmare a speculaţiilor conform cărora Spania va avea nevoie de salvare sub forma unui pachet de finanţare externtă. Măsuri luate în considerare includ înfiinţarea unei "bad bank", o structură care să cumpere toate împrumuturile toxice acordate de bănci cu garanţii imobiliare. Până recent, această măsură nu era considerată viabilă de către autorităţile iberice.

Nu contează, construim

Optimismul lui Rajoy este împărtăşit şi de dezvoltatorii imobiliari, care continuă să construiască deşi la momentul actual în Spania există două milioane de apartamente şi case goale, precum şi aeroporturi complet noi, care nu sunt folosite. Evaluatorii imobiliari şi băncile declară că valorile proprietăţilor au scăzut cu aproximativ 22% de la începutul crizei, însă experţii din piaţă estimează ca declinul e aproape dublu.

Situaţia este similară cu cea a Irlandei, care în 2008 a fost nevoită să stopeze brusc construcţiile iar în 2009 a creat NAMA, o "bad bank" care a cumpărat cu ajutorul titlurilor de stat împrumuturi toxice ale băncilor. NAMA a plătit 32 miliarde de euro şi a cumpărat de la bănci împrumuturi în valoare totală de 74 miliarde euro. Ulterior, autorităţile irlandeze au finanţat masiv cinci dintre cele mai mari şase bănci. Fondul Monetar Internaţional estimează acum că economia irlandeză va creşte cu 0,5% în 2012 şi cu 2% în 2013.

La apogeul bulei imobiliare, construcţiile reprezentau 20% din economiile Spaniei şi Irlanedei, însă acum acest segment este la 14% în Spania comparativ cu 5% în Irlanda.

În Avila, drumurile se termină în câmp

Miguel Angel Garcia Nieto, primarul oraşului spaniol Avila, de unde porneşte analiza Bloomberg, declară: "Când am aprobat planul de urbanism în 1998, cererea de locuinţe era la un maxim istoric. (...) Da, există un surplus la momentul actual, pentru că toată lumea s-a dus acasă, să locuiască cu părinţii, dar asta nu înseamnă că nu există cerere. Când îşi va reveni economia, sunt sigur că surplusul va fi absorbit".

În Avila, oraş cu o populaţie de 171.680 persoane, există momentan drumuri neterminate pentru că au rămas fără bani, 19.000 apartamente şi case goale, şi construcţia merge mai departe. Revenirea la care se referă Nieto s-ar putea lăsa aşteptată câteva decenii, potrivit Bloomberg, având în vedere că şomajul la nivel naţional e la un maxim istoric de 24.4% iar economia e prinsă într-o recesiune care îi va provoca o scădere a PIB-ului văzută de Fondul Monetar Internaţional la 1,8% în 2012.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO