Business Internaţional

​Spania, o poveste reală de succes în zona euro

​Spania, o poveste reală de succes în zona euro

Autor: Catalina Apostoiu

12.01.2017, 20:30 1289

Pe fondul nesiguranţei politice care a cuprins întreaga Europă, există aici o ţară care dă semne de viaţă, scrie CNBC.

O rată de creştere robustă, o activitate de business solidă şi o rată a ocupării forţei de muncă în creştere arată că Spania este o “poveste de succes reală” în zona euro, spun economiştii.

“În afară de Germania, Spania reprezintă o poveste reală de succes în actualul ciclu de business”, spune Claus Vistesen, economist la Pantheon Macroeconomics.

Creşterea economică a Spaniei a accelerat cu 3,3% în 2016. Companiile au făcut noi angajări în decembrie, prelungind perioada de creare de locuri de muncă la 27 de luni, potrivit datelor IHS Markit. Cifrele indică, de asemenea, o creştere a activităţii de business şi a comenzilor noi.

“Spania este una dintre cele mai pozitive poveşti din zona euro” graţie unei solide implementări de reforme în ultimii ani, în principal pe piaţa muncii şi în sectorul bancar”, spune Federico Santi, analist Eurasia.

Totuşi, economia spaniolă se confruntă în continuare cu un deficit bugetar şi un nivel ridicat al şomajului.

Potrivit proiecţiilor Comisiei Europene, deficitul Spaniei ar urma să atingă 4,6% din PIB în 2016, cu mult peste pragul de 3%. Şomajul este unul dintre cele mai ridicate din întreaga regiune. Potrivit datelor Eurostat publicate recent, rata şomajului a atins 19,2% în noiembrie comparativ cu o medie de 9,8% în zona euro.

Totuşi, potrivit analistului Pantheon Macroeconomic cifrele sunt oarecum “distorsionate” pentru că mulţi spanioli şi-au reluat studiile sau lucrează fără a fi înregistraţi. Iar şomajul a scăzut în ultimii ani. În 2015, rata se situa la 22,5%.

Este demn de remarcat că redresarea economică din 2016 a avut loc pe fondul nesiguranţei politice. Spania nu a avut un guvern oficial timp de câteva luni şi a trebuit să repete alegerile generale pentru a depăşi impasul politic.

Cât priveşte acest an, analiştii se aşteaptă ca economia spaniolă să continue să crească, deşI într-un ritm mai lent decât în 2016. Comisia Europeană anticipează o rată de 2,3%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO