Business Internaţional

Spania speră că locuitorii Cataloniei nu vor lua în considerare instrucţiunile liderilor regionali

Spania speră că locuitorii Cataloniei nu vor lua în...

Autor: Andrei Ionascu, Mediafax

22.10.2017, 13:05 1415

"Tot ceea ce guvernul încearcă să facă este restabilirea ordinii juridice, reinstaurarea Constituţiei şi a regulilor catalane, apoi să progresăm din acel punct. Vom stabili autorităţile care vor gestiona chestiunile cotidiene ale Cataloniei în conformitate cu legile şi normele catalane ... Sper că toată lumea va ignora eventuale instrucţiuni pe care liderii regionali intenţionează să le ofere, pentru că nu vor avea autoritatea legală să facă acest lucru", a spus Dastis, într-un interviu pentru BBC.

Şeful diplomaţiei de la Madrid susţine că multe dintre imaginile prezentate în ziua referendumului de independenţă din Catalonia sunt false, iar folosirea forţei de către poliţie a fost o acţiune provocată.

"Nu cred că a fost nicio situaţie de brutalitate. Cred că, până în prezent, multe dintre acele imagini cu violenţe s-au dovedit a fi false. A existat o utilizare limitată a forţei şi a fost provocată de faptul că poliţia a vrut să prevină încălcarea deciziilor instanţelor. Au existat foarte multe fapte alternative şi ştiri false. Şi, după cum am spus, dacă a existat folosirea forţei de către agenţi, nu a fost una deliberată, ci o provocare", a mai spus Dastis.

Premierul spaniol Mariano Rajoy a anunţat, sâmbătă, suspendarea guvernului regional al Cataloniei, în baza Articolului 155 din Constituţia Spaniei, şi organizarea de alegeri anticipate în termen de şase luni. Executivul de la Barcelona va acţiona strict în baza directivelor primite de la guvernul de la Madrid.

Măsurile trebuie să treacă de votul Senatului, unde formaţiunea conservatoare Partidul Poporului, condusă de către Mariano Rajoy, deţine majoritatea. Procesul pentru implementarea unor măsuri privind Catalonia ar dura aproximativ o săptămână.

Şeful executivului catalan, Carles Puigdemont, a anunţat că va cere organizarea unei sesiuni plenare a Parlamentului regional pentru a răspunde la acţiunile guvernului central condus de către Mariano Rajoy, care "încearcă să lichideze guvernarea autonomă şi democraţia", demersul fiind "cel mai grav atac la adresa instituţiilor şi cetăţenilor din Catalonia de la dictatura militară a lui Francisco Franco".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO