Business Internaţional

Spaniolii s-au „indignat“ şi au pedepsit prin vot austeritatea

Pablo Iglesias, liderul mişcării de stânga Podemos: „Am făcut schimbări ireversibile. Nimic nu va mai fi la fel.“

Pablo Iglesias, liderul mişcării de stânga Podemos: „Am făcut schimbări ireversibile. Nimic nu va mai fi la fel.“

Autor: CătăIina Apostoiu

26.05.2015, 00:03 1427
Mişcarea spaniolă de protest antiausteritate a „indignaţilor“ s-a mutat prin alegerile regionale şi locale de săptămâna trecută din pieţele şi parcurile oraşelor în sălile puterii, scrie The Guardian.

Scrutinul a adus cele mai slabe rezultate din ultimii 20 de ani pentru politicienii din Partidul Popular (PP), aflat la guvernare, care au urmat „dogma“ austerităţii propovăduită de la Berlin. La Madrid, capitala şi cel mai mare oraş al ţării, pentru putere se bat o contesă şi o fostă judecătoare şi comunistă susţinută de mişcarea de protest Podemos, iar în Barcelona lupta pentru primărie a fost câştigată de o activistă antisărăcie.

În Madrid şi Valencia posibile coaliţii de stânga ar putea trimite PP în opoziţie pentru prima dată în 20 de ani. În Madrid, care a avut un primar din partea PP din 1991, partidul premierului Mariano Rajoy a câştigat la mustaţă în faţa unei platforme de stânga susţinută de Podemos şi condusă de Manuela Carmena, o comunistă şi judecătoare aflată la pensie în vârstă de 71 de ani. Aici, alianţa susţinută de Podemos se va alia probabil cu socialiştii pentru a câştiga puterea. Candidatul PP, Esperanza Aguirre, de 63 de ani, este o contesă prin căsătorie. Podemos, adesea comparat cu partidul radical de stânga din Grecia Syriza, şi-a moderat discursul în ultimele săptă­mâni, renunţând la mai multe idei extreme.

În Barcelona, Ada Colau, o activistă antisărăcie în vârstă de 41 de ani, a fost aleasă pri­mar. Partidul lui Colau, Bar­celona En Comu, a câştigat 11 din cele 41 de poziţii din consiliul muni­cipal, însemnând că aceasta va trebui să formeze alianţe pentru a guverna.  Re­zul­tatele bune înre­gistrate de coaliţiile de stânga în Madrid şi Bar­celona su­gerează că agen­dele celor mai mari două oraşe ale Spaniei vor avea la bază priori­tăţile partidelor cu rădăcini în mişcarea indignado din Spania. Spaniolii au respins stabilitatea oferită de Partidul Popular şi pe rivalii socialişti care au alternat la putere în ultimii 40 de ani şi au optat pentru schimbare, sub forma unor partide noi, ca Ciudadanos (Cetăţeni), de centru-dreapta, şi partidul anti-auste­ritate Podemos (Putem).

Premierul Rajoy, cel care conduce PP, a fost pedepsit pentru patru ani de reduceri drastice de cheltuieli şi pentru o serie de scandaluri de corupţie, potrivit Reuters.

Înaintea alegerilor generale care vor fi organizate cel mai probabil în noiembrie, rezultatele votului de săptămâna trecută anunţă o perioadă nesigură de coaliţii în condiţiile în care au apărut partide noi care au fragmentat votul.

Deşi PP a câştigat mai multe voturi decât orice alt partid, acesta şi partidul socialist nu au obţinut majoritatea absolută în cea mai mare parte din regiuni. Cele două partide se vor vedea nevoite să negocieze coaliţii cu partide minoritare în 13 din cele 17 regiuni ale Spaniei. „Poate că sentimentul pieţelor faţă de Spania este unul favorabil, însă scena politică devine mult mai fragmentată, anunţând dificulţăţi în formarea unui guvern stabil şi puternic după alegerile parlamentare de la sfârşitul acestui an“, arată Nicholas Spiro, analist în cadrul Spiro Sovereign Strategy.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO