Business Internaţional

Spartul lemnelor, multă fasole, familie şi socializare la un pahar de vin: Ingredientele italiene ale celor mai longevivi oameni din lume. VIDEO

08.12.2015, 12:24 11599

Dorinţa de a duce o viaţă lungă şi sănătoasă îi împinge pe mulţi să urmeze diete stricte şi, de multe ori, costisitoare.  De pildă, americanii cheltuiesc aproximativ 10 miliarde dolari anual pe diete, abonamente la sală sau suplimente. Inutil însă, atâta vreme cât efortul zilnic sau dieta sănătoasă nu devin constante ale vieţii oamenilor.

Acest fapt este dovedit şi de populaţia din satele răspândite pe crestele munţilor de pe insula italiană Sardinia, regiune care a fost inclusă de experţi între aşa-numitele „zone albastre”, unde oamenii trăiesc cele mai îndelungate perioade şi unde ratele bolilor cronice sunt cele mai scăzute.

În cele 14 sate din insula italiană trăisesc 21 de centenari, populaţia totală fiind de 10.000 de locuitori. Prin comparaţie, doar 4 din 10.000 de americani ating pragul de 100 de ani.

În România trăiesc aproape 5.000 de oameni cu vârsta peste 100 ani, potrivit datelor Autorităţii Electorale Permanente publicate la începutul lunii mai.

În urmă cu un deceniu, oamenii de ştiinţă au argumentat că moştenirea genetică a locuitorilor din Sardinia este motivul longevităţii acestora. De atunci însă, validitatea acestei teorii a fost pusă sub semnul întrebării, mai mulţi oameni de ştiinţă arătând că genele oamenilor din Sardinia nu sunt chiar atât de diferite faţă de cele ale locuitorilor din orice altă regiune a planetei.

 

Efortul fizic zilnic şi comunitatea, elemente cheie ale unei vieţi îndelungate şi sănătoase

 

La nivel global, au fost identificate alte patru „zone albastre” în afară de crestele montane ale Sardiniei, şi anume insula Ikaria din Grecia, Okinawa în Japonia, peninsula Nicoya din Costa Rica, şi oraşul Loma Linda din zona deluroasă San Bernardino a Californiei. 

O echipă formată din doctori şi specialişti în genetică şi demografie a pus cap la cap pentru The Wall Street Journal elementele care contribuie la o viaţă lungă şi sănătoasă, după ce a vizitat Sardinia.

Înainte de orice, importantă este rutina zilnică. O cură de slăbire de câteva luni sau un program intens, dar de scurtă durată, la sală nu asigură un trai mai bun şi mai îndelungat. Cultura locului unde trăiesc oamenii contribuie astfel hotărâtor la definirea standardelor vieţii.

Peste 65% din mâncarea pe care o consumă locuitorii „zonelor albastre” provine din carbohidraţi complecşi, cum ar fi cartofii dulci (în Japonia) sau porumbul (în Costa Rica). Specialiştii au ajuns la concluzia că oamenii din aceste regiuni mănâncă mai ales fructe, legume şi cereale, în timp ce carnea este consumată de doar cinci ori pe lună, de obicei pentru a sărbători unele evenimente.

Un element cheie în dieta locuitorilor din „zonele albastre” sunt leguminoasele, boabele de fasole sau mazăre conţinând mai multe proteine decât carnea de vită, de exemplu.

Pe lângă dieta sănătoasă, povesteşe jurnalistul american Dan Buettner, care a vizitat recent Sardinia, efortul pe care oamenii îl depun zilnic contribuie semnificativ la creşterea duratei de viaţă şi la îmbunătăţirea calităţii traiului.

Locuitorii din Sardinia merg pe jos până la magazin sau până la casele prietenilor. În plus, activităţi precum tăiatul lemnelor sau frământatul aluatului presupun un efort fizic asemănător mersului la sală, spun specialiştii. Oamenii din Sardinia ard între 500 şi 1000 de calorii pe zi datorită acestor activităţi.

În plus, locuitorii insulei italiene sunt foarte sociabili, petrec mult timp împreună şi se ajută reciproc. De pildă, povesteşte jurnalistul american, Salvatore Pinna, de 94 de ani, se întâlneşte în fiecare dimineaţă cu trei dintre prietenii săi, cu vârste între 88 şi 90 de ani,  pentru a-şi bea cafeaua. Grupul se reuneşte şi după-amiaza pentru a juca domino, şi seara pentru a bea un pahar cu vin.

Cei patru sunt văzuţi ca „înţelepţii agriculturii” din regiune, iar mici producători de vin le ascultă sfaturile legate de modul în care îşi pot proteja culturile în faţa vremii schimbătoare şi a insectelor.

Nu în ultimul rând, şi apropierea de familie contribuie la menţinerea unei vieţi echilibrate. Nici munca, nici hobby-urile sau prietenii nu îi fac pe locuitorii din Sardinia să-şi neglijeze familia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO