Business Internaţional

Speriate de tarifele de import ale lui Trump, companiile chineze îşi fac fabrici în SUA

Speriate de tarifele de import ale lui Trump, companiile...

Autor: Catalina Apostoiu

30.03.2018, 00:03 854
Producătorul chinez de autove­hicule electrice SF Motors îşi pregăteşte o fabrică de asamblare în SUA, sperând că investiţia îi va permite să evite tarifele de import cu care preşedintele american Donald Trump ameninţă să perturbe ordinea din comerţul mondial şi să pedepsească China pentru practicile sale neconcu­renţiale.

SF Motors nu este prima companie chineză care-şi mută producţia în SUA, mai aproape de clienţii americani, şi nu va fi nici ultima.

De asemenea, SF Motors este ultima dintr-o serie de companii chineze care şi-au anunţat intenţia de a pătrunde pe piaţa americană a autovehiculelor electrice chiar într-o perioadă în care progresul puternic înregistrat de China în acest sector nelinişteşte Washing­tonul, scrie Financial Times.

Preocupat de poziţia avansată a Chinei pe pieţe care câştigă puternic în importanţă, Washingtonul a decis recent să impună tarife mai mari pe unele importuri chineze şi să ameninţe cu represalii pentru presiunea pe care companiile americane o resimt în sensul predării propriilor tehnologii în mâinile rivalelor chineze.

Tarifele respective riscă însă să aibă ca efect, pe lângă declanşarea unui război comercial, întărirea unei tendinţe ca firmele chineze să-şi stabilească baze de producţie în SUA.

La începutul acestei luni, şeful Tesla, Elon Musk, se plângea că firmei lui nu i se permite să deţină în mod di­rect propriile unităţi de asamblare în China, în timp ce „în SUA există cinci pro­du­cători chinezi de autovehicule elec­trice“. Acesta a atras de ase­menea atenţia asupra tarifului de 25% pe autovehiculele Tesla exportate către China, de 10 ori va­loa­rea tarifului pe autovehiculele din direcţia opusă.

John Zhang, CEO al SF Motors, o filială a pro­du­cătorului chinez Sokon Industry Group, susţine că firma sa se află pe picior de egalitate cu Tesla în SUA. Compania chineză a achiziţionat o fabrică în Indiana şi susţine că este singurul producător de autovehicule electrice cu propriile facilităţi de asamblare atât în China, cât şi în SUA. Fabrica puternic automati­zată ar urma să creeze „câteva sute de locuri de muncă“ în Indiana, potrivit lui Zhang. Unitatea de asamblare din SUA a SF Motors are o capacitate de 50.000 de autovehicule pe an, însă fabrica din China a companiei poate produce de trei ori mai multe autovehicule, susţine Zhang. La capacitate maximă, volumul producţiei la nivel mondial este aproxi­mativ dublu faţă de cel realizat de Tesla anul trecut.

Zhang spune că firma sa a dezvoltat in-house sistemul de propulsie electric şi că este în căutare de parteneriate în SUA pentru dezvoltarea de autovehicule autonome.

SF Motors a achiziţionat însă şi tehnologie americană în mod direct, cumpărând anul trecut un startup în domeniul autovehiculelor electrice creat de Martin Eberhard, co-fondator al Tesla.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO