Business Internaţional

Stanley Fischer, unul dintre cei mai puternici bancheri ai lumii, se retrage de la conducerea Băncii Israelului

Stanley Fischer, unul dintre cei mai puternici bancheri...

Autor: Andrei Chirileasa

29.01.2013, 18:08 357

Stanley Fischer, guvernatorul Băncii Israelului, a anunţat că se va retrage din această funcţie la 30 iunie, la jumătatea celui de-al doilea său mandat la conducerea instituţiei. Anunţul său a determinat deprecierea monedei israeliene şi scăderea cu circa 1% a bursei de la Tel Aviv, informează Bloomberg.

Fischer, în vârstă de 69 de ani, nu şi-a motivat în niciun fel decizia.

El este unul dintre cei mai puternici bancheri centrali din lume, iar în ultimii patru ani a fost nominalizat printre cei mai eficienţi guvernatori de bănci centrale de către revista Global Finance.

Stanley Fischer a preluat în 2005 conducerea Băncii Israelului, deşi are cetăţenie americană. El a fost anterior vicepreşedintele al Citigroup, una dintre cele mai puternice bănci americane. În anii '90, Fischer a fost vicepreşedintele Fondului Monetar Internaţional (FMI), poziţie din care a lucrat la rezolvarea crizelor financiare din Mexic, Rusia şi Asia de Sud Est.

Anterior el a mai lucrat ca economist-şef al Băncii Mondiale şi profesor de economie la MIT (massachusets Institute of Technology), fiind mentorul lui Ben Bernake, actualul şef al Fed, banca centrală a SUA.

În urmă cu doi ani, Fischer a candidat pentru poziţia de preşedinte al FMI, după demisia francezului Dominique Strauss-Kahn, dar candidatura nu i-a fost acceptată, deoarece regulamentul instituţiei nu acceptă candidaţi cu vârsta mai mare de 65 de ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO