Business Internaţional

Statele est-europene, răţuştele cele urâte ale Europei, devin mai frumoase în ochii investitorilor speriaţi de criza din Vest

Statele est-europene, răţuştele cele urâte ale Europei, devin mai frumoase în ochii investitorilor speriaţi de criza din Vest

Autor: Bogdan Cojocaru

27.09.2011, 00:06 3376

ECE este văzută de investitori şi analişti ca versiunea extre­mă a Europei de Vest. Când eco­nomiile vestice cresc foar­te lent, cele estice duduie, însă când în Vest este rău, în Est este groaz­nic, scrie CNBC într-un studiu dedicat ECE.

Criza financiară şi economică a împu­ţi­nat regiunile în care investiţiile sunt în si­gu­ranţă. În acest context economiile estice, care cu numai doi ani în urmă s-au con­fruntat cu oprirea bruscă a fluxurilor de ca­pi­tal, sunt curtate de investitorii aflaţi în că­u­tare de câştiguri mari şi sigure. Ţările din regiune au luat măsuri drastice în vede­rea reducerii cheltuielilor publice şi men­ţi­nerii sub control a deficitelor bugetare pentru a recâştiga încrederea pieţelor, iar în prezent sunt considerate a fi într-o formă mai bună decât economiile occidentale.

"Statele din ECE au implementat re­forme structurale şi au mai mult succes decât ţările dezvoltate", spune Peter Mon­talto, analist la Nomura.

Costul asigurării contra defaultului (cre­dit default swap - CDS) pentru statele ECE este mai redus în ultima perioadă decât cel al economiilor din zona euro. ECE stă de asemenea mai bine la capitolul datorii, raportate la Produsul Intern Brut.

Statele est-europene stau mai bine decât cele din Vest la capitolul datorii

În zona euro, raportul mediu dato­rie/PIB este de 85%. În Polonia, indicatorul este de 55%, iar în Cehia şi Slovacia de 38% res­pectiv 41%, potrivit datelor Eurostat pen­tru sfârşitul anului trecut.

Acţiunea recentă a băncii centrale elve­ţie­ne de a limita cursul de schimb franc/euro pen­tru a împiedica aprecierea letală pentru economie şi pentru cei cu credite în franci din ECE a monedei elveţiene va stimula in­vestiţiile în regiune, apreciază Montalto. El a avertizat însă asupra pericolului apariţiei unor bule speculative.

Pe de altă parte, pe măsură ce criza din zona euro se intensifică, se întunecă şi pers­pec­tivele economiilor estice. Regiunea este pu­ternic expusă la fluctuaţiile din comerţul cu statele mai bogate din Europa de Vest.

"În prezent, toate pieţele din ECE sunt afec­tate prin contaminare de problemele zonei euro. Investitorii sunt prudenţi în această regiune, în special cei din SUA, care au fost mai sceptici în legătură cu zona euro", a afirmat Simon Quijano-Evans, eco­no­mist şef la ING. El a menţionat că ten­dinţa agenţiilor de evaluare financiară de a îmbunătăţi ratingurile economiilor euro­pe­ne emergente şi de a le retrograda pe cele ale statelor din zona euro sprijină investiţiile în obligaţiunile statelor estice.

Mobius: În Europa de Est se poate investi cu succes, dar trebuie atenţie

Mark Mobius, preşedintele gru­pu­lui Templeton Emerging Markets, care în Ro­mânia deţine Fondul Proprietatea, con­si­deră că ECE este încă un loc în care se poa­te investi cu succes dacă este acordată aten­ţie deosebită sectoarelor şi acţiunilor alese.

"În ECE pieţele de acţiuni nu au evo­luat rău, însă ritmurile de creştere sunt rela­tiv reduse. Senzaţia pe care o dă imaginea ma­cro nu este atât de captivantă, însă la ni­vel de companie se pot găsi oportunităţi de­oarece valorile s-au redus destul de mult", spune Mobius.

În 2009 monedele din ECE s-au depre­ciat abrupt în urma unor retrageri masive de capital de către investitorii străini, ceea ce a trezit temeri că economiile se vor prăbuşi producând pagube le nivel mondial.

Analiştii UniCredit consideră că inflaţia redusă ar trebui să ajute regiunea în lupta cu efectele încetinirii economice în zona euro şi SUA, în condiţiile în care cererea internă va urca, probabil, datorită creşterii puterii de cumpărare.


Monedele statelor est-europene încep să resimtă tensiunile din zona euro

Zlotul polonez este cel mai slab performer din acest trimestru dintre monedele statelor ECE, depreciindu-se cu 13,7% în raport cu euro în această perioadă, potrivit datelor BCE. În acelaşi interval, leul, coroana cehă şi forintul s-au depreciat cu 1,7%, 2,3% respectiv 10,1%. Polonia este penalizată de investitori în condiţiile în care creşterea economică slabă şi alegerile de pe 9 octombrie au trezit speculaţii potrivit cărora premierul Donald Tusk nu va reuşi să reducă deficitul bugetar sub nivelul cerut candidaţilor la intrarea în zona euro. Guvernul mizează pe o creştere economică de 4% pentru anul viitor, în timp ce băncile Goldman Sachs şi Bank of America şi-au redus estimările de la 4,2% la 3,8% respectiv de la 3,7% la 2,9%.

"Până nu demult zlotul era răsfăţatul Europei, Orientului Mijlociu şi Africii. Aceste vremuri s-au dus", a spus Benoit Anne, analist la Societe Generale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO