Business Internaţional

Statele lumii ar trebui să-şi impulsioneze cererea internă pentru că nu pot conta pe ajutorul comerţului internaţional

Statele lumii ar trebui să-şi impulsioneze cererea...

Autor: Bogdan Cojocaru

05.08.2015, 00:02 193
Comerţul internaţional, indicator al sănătăţii economiei mondiale, este în scădere şi va continua să fie aşa cel puţin încă un an. În primul trimestru al acestui an declinul a fost de 5,1% în ritm anualizat, iar între decembrie 2014 şi mai 2015 plonjonul a fost de 8%.

Această ten­dinţă „se va menţine încă 18 luni cel puţin”, esti­mea­ză Phi­lippe Waechter, eco­nomist la Natixis, citat de publicaţia franceză Les Echos. Noutatea în evoluţia actuală a comerţului constă nu atât de mult în contracţia volumelor cât în pa­sivitatea la şo­curile externe, scrie Waechter într-o ana­liză intitulată „Gra­fi­cul care mă în­gri­jorează cel mai mult”. Criza din Asia din 1998, atentatele tero­ris­te din SUA din 11 septembrie 2001 sau criza creditelor sub­prime din 2007-2008 au imprimat distorsiuni serioase traiectoriei comerţului mondial care, apoi, a revenit la volumul iniţial. Şocurile nu au fost decât temporare. „În prezent, lucrurile s-au schimbat”, comentează economistul. „După revenirea violentă din 2009-2010, schimburile comerciale s-au prăbuşit spectaculos”, continuă el. În prezent, după ce a marcat o deviaţie care corespunde unei fluctuaţii normale, fluxul creşte gradual dar în banda inferioară de fluctuaţie.

Ne aflăm într-o situaţie în care „nu există un motor real de creştere”, explică Waechter. Nici Statele Unite, cea mai mare economie a lumii, „care clar nu-şi joacă rolul normal” de lo­co­motivă, nici Chi­na şi nici Europa nu au capacitatea de a propulsa economia globală pe o traiec­torie de creştere pu­ter­nică.

De asemenea, nu se poate conta pe con­tri­buţia eco­no­miilor emer­gente. În afară de Ame­rica de Sud, care are o contribuţie pozitivă la creş­terea co­mer­ţului, ce­lelalte re­gi­uni stau în teri­tor­iul negativ. Chiar şi In­dia, unde pers­pec­tivele de creştere sunt încura­ja­toa­re, are asupra eco­no­miei mondiale un impact inferior celui al Chinei.

În consecinţă, pentru că nicio zonă majoră nu joacă în prezent rolul de catalizator al creşterii mondiale, fiecare ar trebui să-şi stimuleze cererea internă deoarece „ajutorul nu va veni pe termen scurt de la ceilalţi”, explică studiul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO