Business Internaţional

Statele lumii riscă să piardă controlul datoriilor din cauza îmbătrânirii populaţiei

Statele lumii riscă să piardă controlul datoriilor din...

Autor: CătăIina Apostoiu

26.05.2015, 19:41 708

Lumea este deja copleşită de povara prea mare al datoriilor, iar din cauza îmbătrânirii populaţiei îndatorarea ţărilor riscă să scape de sub control, a avertizat Andrew Wilson, analist de top la banca americanăGoldman Sachs, una dintre cele mai mari din lume.

Cu un nivel “prea ridicat” al datoriilor şi nicio modalitate de a le plăti, sunt necesare “noi moduri de a gândi la nivel strategic” pentru a contracara amplificarea riscurilor pentru economii, a afirmat Wilson, citat de publicaţia britanică The Telegraph.

“Datele demografice din cele mai multe economii mari, inclusive din Statele Unite, Europa şi Japonia, reprezintă o problemă majoră şi ne pun în faţa întrebării cum vom scăpa de uriaşa povară a datoriilor. În condiţiile creşterii rapide a speranţei de viaţă, nu mai avem populaţiile tinere, active, necesare susţinerii unui model economic bazat pe datorie pe care le-am avut în trecut”, a explicat analistul.

El a scos în evidenţă cazul Japoniei ca economie dezvoltată şi cu populaţia îmbătrânită. Datoria guvernamentală a ţării a depăşeşte 200% din PIB şi este în creştere.

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a lansat la rândul său un avertisment privitor la creşterea datoriilor Japoniei. Potrivit organizaţiei, datoria guvernamentală brută ar putea urca la peste 400% din PIB până în 2040 în lipsa unor reforme rapide.

Ce se poate face? Potrivit lui Wilson, sunt speranţe pentru toate ţările cu datorii mari dacă guvernele adoptă o gândire mai creativă la nivel strategic.

“Acest lucru se întâmplă deja în Japonia sub forma iniţiativei premierului Sinzo Abe de a spori participarea femeilor pe piata forţei de muncă”.

Analistul de la Goldman a mai spus că avertismentele privitoare la crizele de lichiditate de pe piaţă sunt “exagerate”, în special în ceea ce priveşte piaţa obligaţiunilor companiilor. În acelaşi timp, volatilitatea de pe pieţe va creşte, probabil, în momentul în care banca centrală americană va începe să majoreze ratele de dobândă.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO