Business Internaţional

Statele Unite acuză Rusia că încearcă să protejeze Iranul de inspecţiile ONU la instalaţii nucleare

Statele Unite acuză Rusia că încearcă să protejeze...

Autor: Mihai Draghici

28.09.2017, 21:48 45

Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul prevede limitarea activităţilor atomice iraniene în schimbul anulării sancţiunilor internaţionale. Respectarea Acordului nuclear este verificată de inspectorii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA).

În contextul în care preşedintele SUA, Donald Trump, contestă Acordul atomic, Nikki Haley a cerut ca inspectorii AIEA să poată verifica şi baze militare din Iran, dar, potrivit unor surse diplomatice, Rusia ar încerca să limiteze inspecţiile la instalaţii civile, invocând prevederile Tratatului.

În acest context, directorul AIEA, Yukiya Amano, a cerut marilor puteri să clarifice prevederile ambigue ale Tratatului nuclear cu Iranul.

"Dacă Acordul nuclear cu Iranul are vreun sens, atunci părţile trebuie să înţeleagă termenii în acelaşi fel. Se pare că unele state încearcă să protejeze Iranul de inspecţii suplimentare. Fără inspecţii, Acordul cu Iranul este lipsit de conţinut", a declarat Nikki Haley, ambasadorul SUA la ONU, potrivit site-ului agenţiei Reuters.

Unii experţi cred că Iranul ar putea folosi tehnologie atomică civilă pentru a fabrica arme nucleare.

Marile puteri din grupul P5+1 (China, Franţa, Rusia, Marea Britanie, Statele Unite şi Germania) au semnat în 2015 un acord cu Iranul prin care Teheranul se angajează să limiteze activităţile atomice în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale. Preşedintele SUA, Donald Trump, şi Israelul contestă acordul nuclear semnat cu Iranul. Donald Trump a catalogat Acordul nuclear drept o "ruşine pentru Statele Unite". Liderul de la Casa Albă a semnalat luarea unei decizii privind viitorul Tratatului, însă nu a dezvăluit care este aceasta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO