Business Internaţional

Statistici incredibile: Grecii muncesc de două ori mai mult decât nemţii

Autor: Iulian Anghel

30.12.2011, 11:14 1886

Muncesc grecii mai mult decât nemţii? Întrebarea poate suprinde, dar contrar ideilor "primite de-a gata" grecii muncesc cu adevărat de două ori mai mult decât germanii.

Potrivit săptămânalului Slate care citează cifre ale OCDE, grecii muncesc în medie 2.120 de ore pe an, în vreme ce germanii lucrează doar 1.429 de ore în acelaşi interval.

Datele oferite de OCDE, fondate pe anchete în rândul muncitorilor nu lasă loc de interpretări. Grecii muncesc cele mai multe ore pe an, urmaţi de polonezi, italieni, americani, japonezi, portughezi, britanici, spanioli, irlandezi, francezi, germani şi olandezi.

Dacă priveşti lucrurile mai de aproape, ele sunt mai nuanţate. Mai întâi trebuie să se ţină seama de faptul că rata ocupării forţei de muncă în Grecia (61%) este mai slabă decât cea a Germaniei (68%). Altfel spus, proporţional cu populaţia, mai puţini greci muncesc "mai mult timp". Acest lucru presupune, la modul global, mai multe inegalităţi ale veniturilor.

Apoi, datele OCDE mai arată că în jur de 36% dintre greci muncesc pentru propriile lor afaceri - este, de departe, cea mai mare cifră din Europa, unde media este de 16,5%. Or, se ştie, munceşti mai mult când munceşti pentru propria-ţi afacere. Mai apoi, munca pentru propria afacere aste considerată spinul din coasta economiei Greciei, arată jurnalistul independent din Atena, Kostas Kallergis.

În fine, notează acesta: arătând că muncesc mai mult decât alţii, grecii arată, în realitate, una dintre marile lipsuri ale economiei lor: lipsa de productivitate. Adică munceşti mai mult, dar produci mai puţin.

Economia Greciei este cea a unei ţări dezvoltate, care are una dintre cele mai mici productivităţi: 32 de dolari în PIB pentru o oră de muncă, faţă de 50 de dolari în Franţa şi Germania şi 46,5%, media zonei euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO