Business Internaţional

StatoilHydro din Norvegia a avut un profit de 1,3 mld. euro

30.10.2007, 19:26 23

StatoilHydro, cea mai mare companie petroliera din Norvegia, a inregistrat o crestere de 28% a profitului aferent trimestrului al treilea datorita preturilor record ale petrolului si evolutiei pozitive a cotatiei coroanei norvegiene, scrie Bloomberg.
Profitul net al companiei a crescut la 10,6 miliarde de coroane norvegiene (1,37 miliarde de euro) de la o valoare de 8,27 miliarde de coroane norvegiene (1,07 miliarde de euro) consemnata in perioada similara a anului trecut. Analistii anticipau ca grupul norvegian va obtine un profit de 10,3 miliarde de coroane norvegiene (1,33 miliarde de euro).
Compania norvegiana s-a format la 1 octombrie, cand Statoil ASA a fuzionat cu divizia petroliera a Norsk Hydro pentru a beneficia mai eficient de resursele de titei si pentru a contracara declinul productiei de petrol din Norvegia, dar si competitia accentuata cu ceilalti jucatori de pe aceasta piata. Crearea unui "campion national" in domeniul petrolului a ajutat compania sa obtina un parteneriat, pe 25 octombrie, in dezvoltarea proiectului de exploatare a campului gazeifer Stokman din Rusia, a declarat Hege Lund, CEO al StatoilHydro.
"Contractul este unul foarte important pentru noi. Am reusit sa formam o companie competitiva la nivel global", a afirmat Lund.
Vanzarile din trimestrul trei au totalizat 109,2 miliarde de coroane norvegiene (14,14 miliarde de euro), putin peste nivelul de 108,1 miliarde de coroane norvegiene din perioada iulie-septembrie 2006 (14 miliarde de euro). Profitul operational al companiei a scazut cu 19%, la 24,4 de miliarde de coroane norvegiene (3,16 miliarde de euro) din cauza declinului inregistrat de productia StatoilHydro, dar si a costurilor mai mari ale activitatii de productie.
Analistii au estimat un profit operational de 26,5 miliarde de coroane norvegiene (3,43 miliarde de euro) si vanzari de 109,7 miliarde de coroane norvegiene (14,21 miliarde de euro).
Compania a produs in medie 1,056 milioane de barili de titei/zi in trimestrul al treilea, fata de 1,076 de milioane de barili de petrol/zi in aceeasi perioada a lui 2006.
Specialistii se asteptau la o reducere a productie pana la nivelul de 1,062 milioane de barili zilnic, din cauza mai multor fenomene cu influente negative asupra productiei.
In luna mai, Statoil si-a redus previziunile privind productia cu 12%, cantitatea de titei produsa urmand a se plasa intre 1,15 si 1,2 milioane de barili/zi. Norsk Hydro aniticipa un nivel al productiei de 558.000 de barili zilnic pentru divizia petroliera. Rezultatele financiare afisate de StatoilHydro pentru trimestrul al treilea nu includ nicio contributie adusa de divizia petroliera a Norsk Hydro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO