Business Internaţional

Statul austriac nu va mai putea subvenţiona Volksbank dacă pică testul de stres al BCE

Statul austriac nu va mai putea subvenţiona Volksbank...

Autor: Anca Dumitrescu

14.09.2014, 15:41 710

"Din punct de vedere tehnic, nu mai pot acorda subvenţii întrucât ar fi declanşată imediat o procedură UE privind ajutoarele de stat. Nu am spaţiu de manevră, potrivit legislaţiei UE", a afirmat Schelling într-un interviu.

Fitch Ratings a anticipat în această lună că Volksbanken-Verbund, o combinaţie între OeVAG şi circa 50 de băncii cooperatiste regionale, care deţin o participaţie majoritară la aceasta, va rata testele de stres efectuate de BCE înainte ca instituţia să preia supravegherea băncilor din zona euro, pe 4 noiembrie.

Potrivit publicaţiei Der Standard, OeVAG ar avea un deficit de capital de 600-800 de milioane de euro.

Comisia Europeană a aprobat două tranşe de ajutor de stat pentru Volksbank, care au totalizat 1,35 de miliarde de euro, în 2012, iar planul de restructurare aflat în desfăşurare nu prevede noi ajutoare.

Statul austriac deţine din 2012 o participaţie de 43% la bancă, când a fost aplicat al doilea program de salvare, după cel din 2009. În 2008, statul a salvat o subsidiară a OeVAG.

Schelling, care până săptămâna trecută a fost preşedintele consiliului de supraveghere al OeVAG, a refuzat să anticipeze rezultatul testului de stres efectuat de BCE. El a spus că atunci când te uiţi la rezultate, este important să se ţină cont că banca este pe cale să vândă active şi să renunţe la toate operaţiunile în afara celor care servesc proprietarii locali ai băncii, în conformitate cu acordul convenit cu Uniunea Europeană.

"Un test de stres pentru o bancă restructurată sub supravegherea Comisiei Europene, din cauza unei proceduri de ajutor de stat, nu poate fi comparat cu un test de stres aplicat unei bănci comerciale", a spus ministrul.

Autorităţile auastriece de reglementare iau în considerare transferarea activelor neperformante ale OeVAG într-o "bancă rea", care este înfiinţată pentru banca naţionalizată Hypo Alpe-Adria-Bank International, au declarat luna trecută două persoane apropiate situaţiei.

În România, Volksbank trebuie să vândă subsidiara locală până la finalul anului 2015, aşa cum s-a angajat în acordul de restructurare din primăvara anului 2012. Grupul austriac a angajat în aprilie o bancă de investiţii pentru a intermedia vânzarea instituţiei de credit.

Volksbank Austria a constituit anul trecut un provizion de 62 de milioane de euro pentru pierderi pe care anticipează că le va înregistra din vânzarea subsidiarei locale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO