Business Internaţional

Statul francez are aproape 50.000 de angajaţi la negru

Statul francez are aproape 50.000 de angajaţi la negru

Autor: CătăIina Apostoiu

03.09.2015, 21:53 823

Ministerul francez al justiţiei este dur criticat într-un raport de anchetă interministerială pentru că are 40.000 de angajaţi nedeclaraţi - o situaţie în curs de reglementare, asigură reprezentanţii acestui minister, scrie Le Figaro.

Raportul estimează la aproape 50.000 numărul acestor „colaboratori ocazionali ai serviciului public” angajaţi de diverse ministere, dintre care 40.500 lucrează numai pentru ministerul de Justiţie. Aceşti colaboratori, interpreţi, specialişti, mediatori sunt consideraţi drept prestatori de servicii şi sunt plătiţi cu ora.

Documentul, care subliniază că această practică este foarte veche, estimează că în caz de acţiuni colective în instanţă, costurile pe care le-ar avea de suportat finanţele publice franceze ar fi „de ordinul unei jumătăţi de miliard de euro”.

Mai multe plângeri individuale au fost deja depuse, în principal de către traducători-interpreţi. „Un decret este prevăzut pentru începutul anului viitor pentru a clarifica statutul acestor colaboratori ocazionali”, a anunţat ministrul francez al justiţiei Christiane Taubira. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO