Business Internaţional

Statul ungar a pus monopol pe comerţul cu ţigări. Cine sunt beneficiarii

Statul ungar a pus monopol pe comerţul cu ţigări. Cine...

Autor: Bogdan Cojocaru

11.12.2015, 00:04 6669

Scopul declarat al acestui efort este acela de a împiedica minorii să-şi cumpere ţigări în condiţiile în care magazinele mari şi cele neagreate de guvern sunt adesea neatente cui vând.

Rezultatul acestor eforturi sunt scandaluri după scandaluri, tranzacţii opace şi cel puţin dubioase şi comerţul cu tutun controlat de oameni de afaceri apropiaţi politicienilor din guvern şi din partidul de guvernământ.

În 2012, guvernul a privat retailerii de dreptul de a vinde produse din tutun cînd a introdus un sistem „naţional“ de tutungerii, scrie The Budapest Beacon. Apoi, guvernul a luat decizia de a limita numărul furnizorilor de produse de tutun. Parlamentul, controlat de partidul de guvernă­mânt, a hotărât în decembrie anul trecut să interzică tutungeriilor să achizi­ţio­neze produse de tutun de la furnizorii tradiţionali.

Propunerea de lege prevedea ca furnizor unic să devină un intermediar controlat de stat sau o companie „de încredere“ care primeşte o concesiune de la guvern pe 20 de ani. Intermediar a fost ales un consorţiu format de British American Tobacco şi o firmă, Tabán Trafik, a companiei maghiare Continental Tobacco Group. Decizia face ca această companie să fie singurul distribuitor pentru tutungeriile „naţionale“.

Proprietarul Continental este János Sánta, prieten bun cu János Lázár, şeful de cabinet al premierului Orban, potrivit Hungarian Spectrum. János Lázár ar trebui să fie un nume cunoscut românilor.

El a acuzat anul acesta România că des­fă­şoară „activităţi antiungare explicite“ sub pretextul „transparenţei şi jus­tiţiei“.  Numele lui Sánta apare într-un scandal dezlăn­ţuit de publicaţia Napi Gaz­daság. Aceasta a descoperit că în legea concesiunii tutungeriilor „naţionale“ corecţiile finale înainte de trimiterea pro­iectului la CE au fost făcute de Sánta.

De altfel, presa a descoperit că Lázár s-a bazat tot timpul pe „expertiza“ Continental Tobacco.

În ceea ce priveşte BAT, în boardul subsidiarei locale figurează Tamás Lánczi, un susţi­nător avid al partidului de guvernământ şi consilier al lui Orban.

Întreaga afacere cu concesionarea dreptului de furnizare a fost făcută într-atât de ferit de ochii lumii încât firmele care concurează cu BAT şi Continental n-au ştiut de ea decât atunci când aceasta a fost încheiată. Japan Tobacco International, Imperial Tobacco şi Philip Morris s-au aliat şi au oferit pentru concesie o sumă de 10 ori mai mare decât cea convenită de govern cu BAT şi Continental. Guvernul a respins propunerea concurenţilor. Între timp, János Sánta a cumpărat publicaţia Napi Gazdaság, cea care a provocat scandalul. Napi a devenit astfel un ziar al guvernului.

Distribuitorul unic de produse din tutun a fost declarat rapid de la formarea sa de importaná strategică de către premierul Orban astfel că autorităţile anti-monopol nu pot investiga compania, care nu plăteşte impozit pe profit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO