Business Internaţional

Ştiri pe scurt din business international

Foto: AFP

Foto: AFP

Autor: Anca Dumitrescu, Vlad Popescu

20.06.2013, 19:51 89

Un număr de cinci bănci britanice trebuie să atragă 13,4 miliarde de lire sterline (21 miliarde dolari) până la sfârşitul acestui an pentru reducerea unui deficit de capital care totalizează 27,1 miliarde de lire sterline, a anunţat Banca Angliei, transmite Bloomberg. Cele cinci bănci, între care Barclays, Lloyds Banking Group şi Royal Bank of Scotland Group (RBS), au prezentat deja planuri pentru obţinerea a jumătate din suma totală necesară, de 27,1 miliarde de lire. Lloyds trebuie să strângă, potrivit acestor planuri, 7 miliarde de lire sterline, RBS 3,2 miliarde de lire, iar Barclays 1,7 miliarde de lire. „Problema băncilor este că au multe proiecte în derulare legate de capital. Multe dintre aceste proiecte concurează între ele, iar altele se suprapun“, a declarat Kevin Burrowes, partener la PricewaterhouseCoopers.

Ryanair Holdings, cel mai mare operator aerian low-cost din Europa, va returna acţionarilor 1 miliard de euro în următorii doi ani, titlurile companiei înregistrând în urma informaţiei cea mai mare creştere din aproape o lună, transmite Bloomberg. Transportatorul aerian intenţionează să răscumpere acţiuni în valoare de cel puţin 400 de milioane de euro în actualul an fiscal care se va încheia în martie 2014 şi să returneze acţionarilor alte 600 de milioane de euro prin noi răscumpărări şi plata unor dividende speciale în anul următor, potrivit unui comunicat al companiei. Directorul general al Ryanair Michael O’Leary vrea să accelereze creşterea anuală a traficului de pasageri de la 5% în prezent la 7%. În acest fel, numărul total al pasagerilor ar urca la 110 milioane până în anul fiscal 2019, cu 10 milioane de persoane mai mult faţă de obiectivul anterior.

Parlamentul elveţian a respins propunerea guvernului privind stingerea conflictului cu autorităţile fiscale din Statele Unite, prin care băncile din Elveţia ar fi primit permisiunea de a face abstracţie de legea secretului bancar în privinţa clienţilor americani suspectaţi de evaziune fiscală. Băncile elveţiene ar fi evitat astfel riscul de a ajunge obiectul unor investigaţii penale în SUA privind facilitarea evaziunii fiscale, transmite Wall Street Journal (WSJ). Camera inferioară a Parlamentului elveţian a respins măsura cu 123 de voturi împotrivă faţă de 63 pentru. Miercuri, camera superioară a Parlamentului avizase propunerea cu 26 de voturi pentru faţă de 18 împotrivă. Dacă propunerea ar fi fost aprobată, băncile elveţiene ar fi început să transmită autorităţilor americane informaţii privind averile ascunse în conturi din Elveţia de americanii care speră să evite astfel plata taxelor. În camera inferioară a Parlamentului, mai mulţi politicieni au criticat agresivitatea cu care autorităţile americane încearcă să-şi impună punctul de vedere, fără a ţine cont de riscurile de natură juridică la care sunt expuse băncile elveţiene şi angajaţii lor.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 21.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO