Business Internaţional

Ştiri pe scurt din business internaţional

Autor: Bogdan Cojocaru, Vlad Popescu

24.09.2013, 19:08 40

Banca centrală a Ungariei a redus ieri dobânda de politică monetară cu 20 de puncte de bază, la 3,60%, şi a atenţionat că politica monetară ar putea fi relaxată şi mai mult datorită perspectivelor inflaţiei şi economiei reale şi percepţiilor legate de riscurile asociate cu economia, scrie Portfolio.hu. În motivarea deciziei, Consiliul Monetar al băncii centrale scrie că instituţia a început să reducă dobânda din august 2012 în paşi mici, rezultatul fiind însă o scădere totală mare. Reducerea semnificativă este justificată prin condiţiile din economia reală, în special de cererea internă slabă, în timp ce perspectiva privind inflaţia corespunde ţintei băncii, respectiv un nivel de 3% pe termen mediu. Schimbările în percepţia riscurilor asociate economiei sunt încurajatoare.

Până la 40% din proiectele de construcţie de hoteluri pe litoralul bulgar au rămas neterminate din cauza retragerii cumpărătorilor de pe piaţa imobiliară, potrivit Camerei bulgare de Construcţii. Calitatea slabă a proiectelor de construcţie, lucrările deficitare şi preţurile nejustificat de mari îi descurajează pe potenţialii cumpărători lăsând îngheţate multe şantiere în zonele sudice, în staţiuni precum Sunny Beach, Ravda şi Primorsko. „Au fost construite multe clădiri urâte, de slabă calitate. Aceasta s-a întâmplat până în 2009, perioadă în care au venit tot felul de constructori, dând o imagine foarte proastă sectorului construcţiilor din Bulgaria”, a spus Nikolai Nikolov, membru al Camerei bulgare de Construcţii.

JPMorgan Chase, Barclays, Credit Suisse şi alte 10 mari bănci au fost acţionate în justiţie de o autoritate americană de reglementare a cooperativelor de credit, fiind acuzate de manipularea indicelui de dobândă Libor, scrie Bloomberg. Autoritatea federală National Credit Union Administration, cu sediul în Alexandria, Virgina, a intentat acţiunea într-o instanţă din Kansas. Agenţia guvernamentală susţine că, prin manipularea Libor, marile grupuri financiare au privat de venituri cinci bănci cooperative care între timp au dat faliment. JPMorgan şi celelalte 12 bănci vizate sunt acuzate că ar fi transmis informaţii false către British Bankers’ Association, instituţia care calculează indicele Libor, pentru a-şi promova propriile interese. Printre beneficiile obţinute astfel de băncile vizate se numără creşterea valorii propriilor investiţii, reducerea costurilor de finanţare, crearea unei false percepţii privind propria situaţie de credit şi privarea unor investitori de venituri din dobânzi, potrivit agenţiei federale americane.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 25.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO